Kremelj Ukrajino obtožil poskusa Putinovega atentata

Svet 03. Maj 202314:37 > 15:49 13 komentarjev
Poskus atentata na Putina
Ostorozhno Novosti/REUTERS

Moskva je obtožila Ukrajino, da je poskusila izvesti atentat na Vladimirja Putina. Sinoči naj bi Kremelj namreč napadli dve brezpilotni letali, ki ju je ruska obramba onesposobila. Ruskega predsednika Putina v tistem trenutku ni bilo v Kremlju. Rusija je ob tem sporočila, da si pridružuje pravico, da na napad odgovori, Ukrajina pa trdi, da z napadom nima nič.

Kremelj je obtožil Ukrajino, da je poskusila izvesti atentat na ruskega predsednika Vladimirja Putina, poroča BBC. Rusija trdi, da sta sinoči dve brezpilotni letali napadli Kremelj. V tem dejanju vidijo ukrajinski poskus umora Putina. Ruska obramba je brezpilotni letali onesposobila.

Na družbenih omrežjih se širijo posnetki, na katerih je videti predmet, ki leti nad Kremljem. Nato pride do manjše eksplozije. Na nekaterih posnetkih je videti dim nad rusko prestolnico. Vsebina posnetkov ni preverjena.

Putina v tistem trenutku ni bilo v Kremlju, poročajo tiskovne agencije. Iz Kremlja so sporočili, da bo Putin nadaljeval s svojimi obveznostmi.

Deli sestreljenih letal so padli na območje Kremlja, a pri tem ni bil nihče poškodovan. Na stavbah ni nastala materialna škoda, izjavo povzema BBC.

Ukrajina obtožb še ni komentirala. V uradu ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega so za BBC povedali, da zadeve trenutno ne komentirajo.

Kremelj si pridružuje pravico, da se odzove kadar in kako se mu bo zdelo primerno

Kremelj je incident označil za “načrtovano teroristično dejanje”. Sporočili so, da si pridržujejo pravico, da se odzovejo, kadar in kako se jim bo zdelo primerno, je poročala ruska tiskovna agencija RIA.

Kremelj je opozoril, da se je incident zgodil tik pred parado ob dnevu zmage, ki je 9. maja. Parade naj bi se udeležili tudi tuji visoki predstavniki. Kljub dogodku bo parada še vedno potekala po načrtih.

Župan Moskve Sergej Sobjanin je napovedal prepoved nedovoljenih poletov dronov nad mestom. Za letenje brezpilotnih letal bo odslej treba pridobiti posebno vladno dovoljenje, še piše BBC.

Ukrajina o zrežiranem napadu

Ukrajina je v odgovor sporočila, da “nima nič” z domnevnim napadom brezpilotnih letal na Kremelj. Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je menil, da je napad “zrežirala” Moskva kot pripravo na obsežen napad na Ukrajino. “Ukrajina nima nič opraviti z napadi brezpilotnih letalnikov na Kremelj,” je v sporočilu novinarjem dejal Podoljak.

“Ukrajina ne napada Kremlja, ker, kot prvo, to ne rešuje nobenih vojaških ciljev,” je dodal.

“Takšna zrežirana poročila Rusije je treba obravnavati izključno kot poskus priprave informacijskega ozadja za obsežen teroristični napad na Ukrajino,” je še povedal svetovalec ukrajinskega predsednika Zelenskega. Podoljak je v luči napovedanih priprav na veliko ukrajinsko protiofenzivo še dejal, da bi bil napad na Kremelj “izjemno neugoden z vidika priprave naših ofenzivnih ukrepov” in bi samo “izzval Rusijo k še bolj radikalnim dejanjem”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje