Krimski most po ponedeljkovem napadu delno odprt za promet

Svet 18. Jul 202307:49 > 09:27 18 komentarjev
Krimski most
SPUTNIK/PROFIMEDIA

Most, ki povezuje Rusijo in Krim, je po ponedeljkovem napadu znova delno odprt za promet. Namestnik ruskega predsednika vlade Marat Huznullin upa, da bo dvosmerni promet vzpostavljen do sredine septembra.

Krimski most je dan po napadu delno odprt, po poročanju BBC vozila uporabljajo en pas. Namestnik ruskega predsednika vlade Marat Huznullin je objavil videoposnetek, na katerem je videti avtomobile, ki ponoči vozijo čez most. Izrazil je upanje, da bo dvosmerni promet ponovno vzpostavljen do sredine septembra.

V ponedeljkovem napadu na most, ki povezuje Rusijo in polotok Krim, ukrajinsko ozemlje, ki je od leta 2014 v rokah Moskve, sta umrli dve osebi. Gre za par, ki je bil na počitnicah. V napadu je bila poškodovana tudi njuna hči.

Ruska stran je za napad, ki naj bi ga izvedli s podvodnimi brezpilotnimi plovili, okrivila Kijev in dejanje označila za teroristično. Ruski predsednik Vladimir Putin je napad ostro obsodil. Dodal je, da se bo Rusija nanj ustrezno odzvala.

Krimski most
PROFIMEDIA

Ukrajina se na dejanje uradno ni odzvala, vir iz ukrajinske varnostne službe SBU pa je potrdil ukrajinsko odgovornost za napad. Pojasnil je še, da je bil most napaden s podvodnimi brezpilotnimi plovili oziroma podvodnimi droni.

V eksploziji je bil poškodovan del cestišča na mostu. Nosilni stebri po navedbah ruskega ministrstva za promet niso utrpeli škode. Prav tako naj bi jo brez poškodbe odnesla vzporedna železniška proga.

Rusija je v ponedeljek zavrnila podaljšanje dogovora o izvozu žita iz ukrajinskih pristanišč, vendar je zanikala, da bi šlo za povračilni ukrep. Ukrajinske letalske sile pa so opozorile, da bo Rusija odgovorila z napadi z brezpilotnimi letali na Odeso in druga južna mesta.

Gre za drugi večji incident na Krimskem mostu v zadnjem letu. Oktobra lani je na njem odjeknila večja eksplozija, most pa je bil delno zaprt. Ponovno so ga odprli februarja.

Most so odprli leta 2018 in omogoča tako cestni kot železniški promet med Rusijo in Krimom – ukrajinskim polotokom, ki si ga je leta 2014 po mednarodno nepriznanem referendumu priključila Rusija. Služi kot pomembna dobavna pot za ruske sile, ki so po invaziji februarja lani okupirale dele južne Ukrajine.

Z območja v zadnjem času večkrat poročajo o napadih z droni iz Ukrajine. Rusko obrambno ministrstvo in lokalne oblasti so danes navedli, da so jih ponoči nad Krimom sestrelili 28. Žrtev ali škode naj ne bi bilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje