Velika eksplozija na Krimskem mostu: Rusija ponovno vzpostavila promet

Svet 08. Okt 202208:08 > 18:40 38 komentarjev
Krimski most
Stringer/REUTERS

Krimski most, ki povezuje Rusijo in polotok Krim, ki ga je Rusija enostransko priključila leta 2014, so po jutranji močni eksploziji zajeli ognjeni zublji. Iz Moskve sporočajo, da je šlo za tovornjak bombo, po eksploziji je zagorel vlak, ki naj bi prevažal gorivo. Eksplozija naj bi terjala tri življenja potnikov v avtomobilu, ki je bil tisti čas na mostu. Posnetki kažejo, da je del mostu porušen. Odgovornosti za dogodek pa do zdaj ni prevzel nihče. Rusija je sicer že vzpostavila tako cestni kot železniški promet čez most na Krim.

Na Krimskem mostu, ki povezuje Rusijo z ukrajinskim polotokom Krim (tega je Rusija leta 2014 enostransko priključila),  je okoli 6. ure zjutraj odjeknila močna eksplozija. Ruska tiskovna agencija Tass je sprva poročala, da je zagorel predmet na mostu, domnevali so, da je šlo za cisterno z gorivom, in da naj infrastruktura viadukta ne bi bila poškodovana. Kasneje pa je po poročanju Tassa ruski urad za boj proti terorizmu sporočil, da naj bi na mostu eksplodiral tovornjak, ki je na most prišel s polotoka Taman na ruski strani Kerške ožine, ogenj pa se je razširil tudi na vlak, ki je v tistem času vozil na tej lokaciji.

“Do eksplozije je prišlo nekaj minut čez 6. uro zjutraj, ko je most prečkal tudi vlak z gorivom. Sedem cistern z gorivom se je vnelo, deli mostu pa so se delno porušili,” so sporočili iz Moskve. Posnetki prikazujejo, da je podrt del cestišča na mostu. Ruski predsednik Vladimir Putin je že odredil preiskavo.

Ruski preiskovalci so sporočili, da so iz morja potegnili tri trupla. Šlo naj bi za potnike v avtomobilu, ki je bil ravno tedaj v bližini eksplozije. Niso pa še pojasnili, kako bi lahko en tovornjak povzročil uničenje tolikšne razsežnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija je že ponovno vzpostavila tako cestni kot železniški promet čez most. Cestni promet teče po enem vozišču, saj je del drugega vozišča padel v morje, preko železniškega mostu pa sta že peljala dva vlaka, je sporočila družba, ki upravlja z železniškim prometom med Rusijo in Krimom. En vlak je iz Krima odpeljal proti Sankt Peterburgu, drugi pa proti Moskvi, so po poročanju francoskih tiskovnih agencij sporočili iz družbe.

Most na Krim
Stringer/REUTERS

“Nor požar”

Odgovornosti za dogodek do zdaj ni prevzel nihče. V Moskvi zaenkrat nakazujejo, da so za to odgovorni “ukrajinski teroristi”, a še nihče ni dejal, da je šlo za vojaški napad.

Ukrajinska vlada je na Twitterju posnetke požara na mostu komentirala z besedami “nor požar”. Svetovalec ukrajinske vlade Mihajlo Podoljak je dopoldne tvitnil: “Krim, most, začetek. Vse nelegalno mora biti uničeno, vse ukradeno vrnjeno Ukrajini, vse, kar je plod ruske okupacije, odstranjeno.”

BBC piše, da kroži več teorij o povzročitelju napada, od ukrajinskih specialcev do raketnega ali celo samomorilskega napada. Krimski most predstavlja pomemben člen oskrbne verige ruske vojske pri napadu na Ukrajino. Rusija s krimskega polotoka v napadene dele Ukrajine pošilja vojake in opremo.

Simbol ruske okupacije

19-kilometrski Krimski most predstavlja simbol ruske okupacije Krima. Putin ga je slovesno odprl leta 2018 in s tem podčrtal odločenost, da bo ta polotok za vedno del ruskega ozemlja.

Na drugi strani je most v Ukrajini izrazito osovražen. Po objavi posnetkov uničenja dela mostu in požara vlaka na njem so spletna družbena omrežja izbruhnila v dobesednem proslavljanju, tudi kot “posebno darilo” Putinu za 70. rojstni dan, ki ga je imel v petek. Napad na most hkrati predstavlja novo ponižanje za Kremelj, ki mu “specialna vojaška operacija” v Ukrajini niti slučajno ne gre po načrtih, poroča britanski BBC.

V Kijevu so že večkrat napovedali, da bodo ruske napadalce pregnali s celotnega ukrajinskega ozemlja, tudi s Krima. Na območju Kerča, kjer se most stika s Krimom, so že zabeležili več napadov z droni. Rusija je na drugi strani že večkrat zagrozila s hudimi posledicami, če bi si Ukrajina drznila napasti most.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje