Kristjani obeležujejo cvetno nedeljo. Kaj simbolizirajo palmove veje

Svet 02. Apr 202308:18 > 16:13 4 komentarji
papež
PROFIMEDIA

Kristjani teden dni pred veliko nočjo obeležujejo cvetno nedeljo, ko se kristjani spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, ko so ga po zapisih iz Svetega pisma ob prihodu ljudje pozdravljali s palmovimi vejami. Kaj simbolizirajo?

Katoličani danes obeležujejo cvetno nedeljo, s katero začenjajo neposredne priprave na veliko noč, največji krščanski praznik. Na cvetno nedeljo se kristjani spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, ko so ga po zapisih iz Svetega pisma ob prihodu ljudje pozdravljali s palmovimi vejami. Po stari krščanski navadi, ki sega tja v 7. stoletje, zato verniki na cvetno nedeljo v cerkev k blagoslovu prinesejo oljčne veje in drugo zelenje, najpogosteje povezano v butare. Po krščanski simboliki so palmove veje, s katerimi so ljudje ob prihodu v Jeruzalem pozdravljali Jezusa, znamenje zmagoslavja in kraljevanja. Predstavljajo tudi rodovitnost in življenje, oljka pa je simbol miru in sprave.

Papež Frančišek je vodil mašo in procesijo na Trgu svetega Petra v Vatikanu, ki jo je daroval kardinal Leonardo Sandri, prodekan kardinalskega zbora. Med mašo se je papež, ki se je v soboto vrnil z zdravljenja v bolnišnici zaradi bronhitisa, zahvalil za molitve za njegovo zdravje.  Na trg se je 86-letni papež pripeljal v odprtem avtomobilu, iz katerega je mahal zbranim. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je bil med procesijo kakih sto mladih, škofov in kardinalov s palmovimi in oljčnimi vejicami do oltarja videti resen. Do oltarja je papež, ki ima težave s kolenom, hodil ob pomoči palice. Med mašo se je zahvalil vsem, ki so molili za njegovo zdravje. “Hvala, ker ste prišli in tudi za molitve, ki so se v zadnjih dneh še okrepile. Hvala,” je dejal ob bučnem aplavzu zbranih na trgu.

V pridigi pred približno 60.000 romarji je papež dejal, da Jezus v zapuščenosti še naprej ljubi svoje učence, ki so ga pustili samega, in v zapuščenosti odpušča tistim, ki so ga križali. Ob tem je pozval vernike, naj pomagajo in prisluhnejo vsem, na katere so drugi pozabili, med njimi starejšim, bolnikom, migrantom in revnim.

Frančiška so v soboto odpustili iz klinike Gemelli v Rimu, kamor so ga v sredo sprejeli zaradi bronhitisa. Bivanje v bolnišnici je v katoliški cerkvi sprožilo zaskrbljenost glede njegovega zdravja. Papež je po vrnitvi iz bolnišnice preko svojega tiskovnega predstavnika v soboto dal vedeti, da bo vodil velikonočne obrede. “Način liturgij velikega tedna tako ostaja nespremenjen,” je potrdil vodja tiskovnega urada Svetega sedeža Matteo Bruni in pojasnil, da bo papež tudi na veliko noč vodil obred s kardinalom pri oltarju. Gre za način, ki je že nekaj časa v veljavi.

V Evangeličanski cerkvi pa danes končujejo post, s katerim so se pripravljali na veliko noč. Zelenja v Evangeličanski cerkvi ne blagoslavljajo, ga pa uporabljajo kot simbol.

Pravoslavni verniki, ki uporabljajo drugačen koledar, pa bodo cvetno nedeljo obeležili naslednjo nedeljo, 16. aprila.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje