Kriza življenjskih stroškov, delavci pa dajejo odpovedi: kam gredo?

Gospodarstvo 16. Jul 202319:43 2 komentarja
Sproščanje
PROFIMEDIA

V času vse višjih stroškov življenja in rastočih obrestnih mer se nekateri delavci odločijo, da ne bodo vztrajali pri delodajalcu. Namesto tega višjo plačo iščejo pri drugih, navaja osrednji britanski medij BBC.

Življenjski stroški so vse višji, višina plače pa ne raste sorazmerno. Britanski BBC ob tem poroča o precej nenavadnem trendu – namesto da bi se zaposleni držali svojih služb, kot to navadno storijo v času, ko gospodarstvu ne gre dobro, se nekateri delavci zdaj odločajo za odhod z delovnega mesta in boljšo plačo iščejo pri drugem delodajalcu. Oziroma o menjavi službe vsaj razmišljajo.

Raziskava multinacionalne družbe PwC, ki je bila objavljena pretekli mesec, v njej pa je sodelovalo 53.912 zaposlenih iz 46 držav in ozemlji, je pokazala, da dobra četrtina (26 odstotkov) namerava prihodnje leto dati odpoved. Pomemben dejavnik, ki jih vodi do te odločitve, je po navedbah BBC kriza življenjskih stroškov, ki je še posebej akutna v Veliki Britaniji: 47 odstotkov britanskih delavcev je namreč povedalo, da jim ob koncu meseca od plače ostane zelo malo oziroma nič (15 odstotkov pa ima težave s plačilom položnic).

Za razliko od finančne krize leta 2008, ki so jo zaznamovala številna odpuščanja, so razmer na trgu dela trenutno drugačne: delodajalci zaposlujejo. V Združenem kraljestvu se število prostih delovnih mest sicer manjša, a jih je še vedno več kot pred pandemijo covida-19, ki se je začela leta 2020, navaja BBC. Čez lužo, v ZDA, trg delovne sile medtem raste; samo v juniju se je v zasebnem sektorju odprlo 497.000 novih delovnih mest, kar je na mesečni ravni največ v letu dni.

Tako kot številne evropske države se tudi Slovenija spopada z velikim pomanjkanjem delovne sile, delodajalci pa bolj kot kadarkoli prej nov kader iščejo v tujini. Več v prispevku Rekordno nizka brezposelnost: delodajalci po nov kader tudi v tujino.

“Še vedno lahko opazujemo povečano število odhodov po covidu-19, in plača je navadno glavni dejavnik za iskanje nove službe: v času krize ljudje glasujejo z nogami,” je po navedbah omenjenega britanskega medija komentirala Sarah Moore iz britanske izpostave PwC.

Podatek, da kar četrtina delovne sile namerava zamenjati delovno mesto v naslednjih 12 mesecih, pa po njenih besedah kaže na to, da “je treba nasloviti pomembne zadeve”.

Pogovor
PROFIMEDIA

BBC poroča še, da prenekateri starši prav tako delajo izračune, ali se jim bolj splača delati, otroke pa poslati v vrtec, ali pa kar ostati doma in skrbeti zanje. “Imeti pred sabo izračun stroškov varstva otroka in svojo plačo ter razmišljati, ‘Je vredno?’ ni nič novega – a je vse pogostejše,” je komentirala Melissa Gauge, ustanoviteljica podjetja SpareMyTime s sedežem v Londonu, ki strankam nudi pomoč pri administraciji, računovodstvu in drugih storitvah, v večji meri pa zaposluje zaposlene matere.

Možnosti za menjavo delovnega mesta pa medtem nimajo vsi zaposleni, še izpostavlja BBC. Med tistimi, ki nimajo te možnosti, so denimo nekateri zaposleni v zdravstvu. Delavcem, ki se ne morejo premikati po trgu delovne sile, ostaja po besedah Sarah Moore možnost, da delodajalca prosijo za povišico. Nekateri delodajalci bodo verjetno ugodili njihovim željam, spet drugi pa ne bodo mogli dobiti povišic, ki si jih želijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje