Križev pot tudi letos brez papeža, ki je udeležbo v zadnjem hipu odpovedal

Svet 29. Mar 202422:16 6 komentarjev
Papež Frančišek
Foto: PROFIMEDIA

V rimskem Koloseju poteka tradicionalni križev pot, s katerim se kristjani na veliki petek spominjajo Jezusovega trpljenja na križu. Razmišljanja za 14 postaj je tokrat napisal papež Frančišek sam, ki pa je udeležbo na dogodku v zadnjem hipu odpovedal.

“Da bi ohranil svoje zdravje pred jutrišnjo vigilijo in velikonočno mašo, bo papež Frančišek danes zvečer sledil križevemu potu v Koloseju iz rezidence svete Marte,” so sporočili iz Vatikana in tako tik pred zdajci odpovedali njegovo udeležbo. Prvič, odkar je bil leta 2013 imenovan za poglavarja Rimskokatoliške cerkve, ga je izpustil lansko leto, tedaj zaradi mraza, saj je okreval zaradi bronhitisa.

Je pa papež Frančišek tokrat prvič sam napisal razmišljanja za 14 postaj križevega pota. Besedila se osredotočajo na duhovno vsebino Jezusovega trpljenja in smrti. 14 besedil, vsako s sklepno litanijo in zaključnimi vzkliki Jezusovega imena na koncu, nosi naslov Molitev z Jezusom na križevem potu, njihovo vsebino pa je že pred večernim dogodkom objavil Vatikan.

V enem od svojih razmišljanj se je papež osredotočil na tragedijo vojne, pri čemer se sprašuje, kako se odzvati na vojno norost, na “obraze otrok, ki se ne znajo več smejati, na matere, ki jih vidijo podhranjene in lačne in nimajo več solz, da bi jih prelivale?” V razmišljanjih je spomnil tudi na številne osamljene, izključene in zatirane ljudi ter na nerojene in zapuščene otroke. Kristusa je po njegovih besedah mogoče najti v vseh “tistih, ki jim je odvzeto dostojanstvo, v kristjanih, ponižanih zaradi ustrahovanja in krivic, zaradi nepoštenih dobičkov na račun drugih v splošni brezbrižnosti”.

Razmišljal je tudi o vlogi žensk, ki so “še vedno odrinjene, prenašajo žalitve in trpijo nasilje”. “Nimajo glasu, a se jih vseeno sliši,” piše v enem od razmišljanj. Na veliki petek se kristjani spominjajo Kristusove smrti na križu, križev pot pa skozi 14 postaj ponazarja njegovo trpljenje in smrt. Križ po postajah križevega pota med drugim nosijo redovnice, družina, invalidi, udeleženci molitvenih skupin, duhovniki, skupina migrantov, kateheti, župniki rimske škofije, mladi in sodelavci škofijske Karitas.

Papež je sicer popoldne v vatikanski Baziliki svetega Petra vodil obrede velikega petka. Pridigo je imel kardinal Raniero Cantalamessa, ki je za izhodišče vzel besede Jezusa Kristusa: “Ko boste povzdignili sina človekovega, boste spoznali, da jaz sem”. Že v četrtek pa je v vatikanski baziliki svetega Petra papež daroval krizmeno mašo, s čimer se je začelo velikonočno obredje. Praznovanja ob tem za kristjane najpomembnejšem prazniku bodo dosegla vrhunec na veliko noč v nedeljo, ko naj bi papež daroval velikonočno mašo na Trgu svetega Petra in nato podelil tradicionalni blagoslov mestu in svetu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje