Kraljičino krsto za en dan prepeljali v katedralo sv. Egidija

Svet 12. Sep 202206:42 > 20:19 0 komentarjev
Kraljičina krsta
REUTERS/Hannah McKay

Novi britanski kralj Karel III. je danes s soprogo Camillo obiskal britanski parlament. Predsednika obeh domov parlamenta sta jima v imenu kolegov izrekla sožalje, kralj pa je v svojem govoru parlament označil kot "živi instrument naše demokracije". Javnost pa bo imela danes prvič priložnost videti tudi krsto pokojne Elizabete II. Potem, ko so krsto pokojne britanske kraljice s škotskega gradu Balmoral, kjer je umrla, v nedeljo prepeljali v palačo Holyroodhouse v Edinburgu, so jo v procesiji namreč pospremili v edinburško katedralo sv. Egidija.

“Ko danes stojim tu pred vami, ne morem, da ne bi čutil teže zgodovine, ki nas obdaja in nas spominja na ključne parlamentarne tradicije, katerim se posvečate člani obeh domov parlamenta,” je v svojem prvem nagovoru parlamenta, odkar je na britanskem prestolu nasledil mater, dejal kralj Karel III. Parlament je označil kot “živ instrument naše demokracije”, Elizabeto II. pa znova izpostavil kot “zgled nesebične dolžnosti”, ki da ji je “z Božjo pomočjo in vašimi nasveti tudi sam odločen zvesto slediti”.

Pred tem je predsednik lordske zbornice John McFall, ki je kraljevemu paru izrekel sožalje v imenu vseh članov zgornjega doma parlamenta, pokojno kraljico označil kot “voditeljico in hkrati služabnico ljudi”, ki je s svojo skromnostjo in integriteto vzbujala spoštovanje in zanimanje ljudi po vsem svetu. Predsednik spodnjega doma Lindsay Hoyle je izpostavil, da smrt kraljice občutijo po vsem svetu. Kot je dodal, so časniki te dni polni kraljičinih fotografij, a najbolj ganljive so tiste, na katerih je skupaj s svojo družino. “Naša žalost je globoka, a vemo, da je vaša še globlja,” je dejal.

Krsto Elizabete II. pospremili v edinburško katedralo

Hrastovo krsto, pokrito z zastavo Royal Standard in vencem belega cvetja, so v nedeljo v spremstvu sedmih vozil iz Balmorala odpeljali do škotske prestolnice. Na poti do Edinburga so se pokojni monarhinji poklonile množice, ki so se zbrale ob cesti. Čez noč je počivala v palači Holyroodhouse, ki je uradna rezidenca britanskega monarha na Škotskem.

Popoldne se je začela procesija s krsto. Na čelu sprevoda, ki je iz palače Holyroodhouse krenil proti katedrali sv. Egidija, so prvorojenec pokojne, novi britanski kralj Karel III., ter njegovi sorojenci princesa Anne, princ Andrew in princ Edward.

Otroci kraljice Elizabete II.
REUTERS/Kai Pfaffenbach

V katedrali sv. Egidija, kjer bo krsta 24 ur, bo imela javnost prvič možnost obiskati preminulo kraljico, preden jo jutri odpeljejo v London.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa se je ob približno kilometer dolgi poti od palače do katedrale zbralo več tisoč ljudi. V katedrali pa so se zbrali udeleženci maše, med katerimi sta britanska premierka Liz Truss in škotska premierka Nicola Sturgeon.

Dolge vrste ljudi, ki bi se radi poslovile od kraljice

Pred katedralo svetega Egidija v škotskem Edinburghu se vijejo dolge vrste ljudi, ki bi se radi poslovili od nedavno preminule britanske kraljice Elizabete II. Mimo krste monarhinje, ki leži v katedrali, se je od ponedeljka zvečer sprehodilo več tisoč ljudi, številni med njimi so čakali več ur in tudi ponoči.

Po maši je kralj Karel III. v spremstvu kraljice žene Camille obiskal škotski parlament. Kralj, oblečen v škotski kilt, se je tam najprej sešel s škotsko premierko Nicolo Sturgeon in vodji parlamentarnih strank. V govoru pred poslanci pa je poudaril, da je njegova mati tako kot on zelo občudovala škotsko ljudstvo.

Predsednica škotskega parlamenta Alison Johnstone je ob obisku Karla III. poudarila, da je bila Elizabeta II. prava prijateljica in podpornica škotskega parlamenta. Sturgeon pa je izpostavila, da je bila monarhinja navzoča ob številnih trenutkih, pomembnih za Škotsko. Škotski poslanci so se preminuli kraljici tudi poklonili z dvema minutama molka.

Številni, ki žalujejo za nedavno preminulo britansko kraljico Elizabeto II., v spomin na monarhinjo ob Buckinghamski palači in v Green parku polagajo tudi znamenite medvedke Paddingtone ter sendviče z marmelado. Podjetje Royal Parks je zato v ponedeljek pozvalo ljudi, naj tega ne počnejo več, saj da negativno vpliva na divje živali v parku.

Kralj Karel III. in Nicola Sturgeon
Peter Byrne/Pool via REUTERS

Evropski parlament je popoldne ob začetku plenarnega zasedanja v Strasbourgu z minuto molka počastil spomin na nedavno preminulo britansko kraljico Elizabeto II. Predsednica evropskega parlamenta Roberta Metsola je pred minuto molka poudarila, da so le redki tako zaznamovali zgodovino kot pokojna kraljica.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!