Krvavi pohod BBB: hrvaški navijači prihajajo domov

Svet 11. Dec 202309:28 0 komentarjev
Navijači BBB so prispeli v Zagreb
Foto: Ana Raić/N1 HRVAŠKA

Pred štirimi meseci so na obrobju Aten navijači nestrpno pričakovali tekmo med domačim AEK in zagrebškim klubom Dinamo. A še pred tekmo se je vse spremenilo v nočno moro, saj se je pohod zagrebških Bad Blue Boysov (BBB) končal z umorom. Osumljeni člani BBB so zdaj iz preiskovalnega pripora začeli prihajati domov.

Na zagrebško letališče so v nedeljo prispeli prvi člani hrvaške navijaške skupine nogometnega kluba Dinamo BBB, ki naj bi avgusta v Grčiji dan pred tekmo Dinama z grškim AEK v izgredu ubili 29-letnega grškega navijača.

Od krvavega napada do včeraj so bili osumljeni Zagrebčani v grškem preiskovalnem priporu. Na prostost so odšli po tem, ko je sodišče ugodilo njihovi prošnji po odpravi pridržanja.

Sodišče jih je pred poletom domov še enkrat zaslišalo, morali so tudi obljubiti, da se ne bodo izogibali nadaljnjim zaslišanjem v zvezi s primerom, ki še ni razrešen. Grški sodnik se je odločil, da morajo pred odhodom na Hrvaško vplačati varščino, zneski so se gibali med 1.000 in 2.500 evri, poroča N1 Zagreb.

Grška policija jih je v nedeljo po določitvi sodišča odpeljala v sprejemni center za tujce, ponoči pa so jih odpeljali na letališče. V Zagreb so pripotovali v lastni režiji, čeprav je sprva hrvaški premier Andrej Plenković napovedal, da bo Hrvaška ponje poslala posebno letalo. Nekateri člani skupine BBB še niso prispeli v Hrvaško.

Navijači BBB so prispeli v Zagreb
Foto: Ana Raić/N1 ZAGREB

Kaj se je dogajalo 8. avgusta?

Dan pred nogometno tekmo med zagrebškim nogometnim klubom Dinamo in grškim AEK se je razgrajanje zagrebške navijaške skupine BBB končalo z umorom. Zagrebški ultrasi so namreč s palicami in drugimi pripomočki lovili meščane Nove Filadelfije, naslednje jutro pa so grški mediji objavili vest, da je bil do smrti zaboden 29-letni navijač AEK. Huje je bila poškodovana tudi 13-letnica, ki so jo z večjim kamnom udarili po glavi.

Očividci so takrat pričali, da so navijači nogometnega kluba AEK stali ob stadionu in mirno pili pivo, ko so nenadoma prišli Hrvati in jih začeli ustrahovati.

Grška policija je po spopadih aretirala 98 ljudi, od tega 87 Hrvatov, pet Grkov in še po enega Avstrijca, Bosanca, Nemca in Albanca.

Obračun med AEK in Dinamom je bila po tragediji prestavljena na drug termin. Prva tekma je bila odigrana 15. avgusta v Zagrebu, povratna pa v soboto, 19. avgusta, v Grčiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!