Kurz bo globalni strateg ameriškega investicijskega podjetja

Svet 30. Dec. 202111:51
Delite:
Sebastian Kurz
Foto: PROFIMEDIA

Nekdanji avstrijski kancler Sebastian Kurz se bo v začetku prihodnjega leta zaposlil kot globalni strateg pri ameriškem investicijskem podjetju Thiel Capital. Lastnik podjetja Peter Thiel, ki je tudi med ustanovitelji platforme PayPal, velja za podpornika nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Sebastian Kurz, ki je pred tedni odstopil s funkcije avstrijskega kanclerja, je za časnik Kronen Zeitung po številnih ugibanjih o njegovi prihodnosti po izstopu iz politike zdaj vendarle potrdil, da se bo v prvem četrtletju prihodnjega leta zaposlil kot “globalni strateg” pri podjetju Thiel Capital. To ima sedež v Silicijevi dolini v Kaliforniji.

Ameriški investitor nemških korenin Thiel je po političnem prepričanju republikanec in velja za podpornika nekdanjega predsednika ZDA Trumpa. Finančno je podprl tudi njegovo predsedniško kampanjo. Njegovo premoženje ocenjujejo na več milijard ameriških dolarjev. Med drugim je denar vložil v podjetje Facebook (zdaj Meta), je pa tudi med soustanovitelji plačilnega sistema PayPal in podjetja za analizo podatkov Palantir, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kurz je po oktobrskem odstopu s položaja avstrijskega kanclerja v začetku meseca odstopil tudi z mesta vodje Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) ter sporočil, da se umika iz politike. Tedaj o svoji prihodnosti ni govoril, dejal je le, da se bo posvetil svojemu komaj rojenemu sinu. Preiskujejo ga zaradi očitkov poneverbe in krivega pričanja, predvsem zaradi njegove vloge pri domnevnem kupovanju pristranskega medijskega poročanja in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem.

35-letnik je sicer veljal za čudežnega dečka avstrijske politike. Bil je najmlajši kancler v avstrijski zgodovini, pred tem pa tudi najmlajši zunanji minister.

Komentari

Vaš komentar