Kurz prepričan, da lahko še naprej vlada, koalicijski Zeleni se ne strinjajo

Svet 08. Okt 202121:29 > 21:40 0 komentarjev
Sebastian Kurz
Lisi Niesner/REUTERS

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes po srečanju z ministrsko ekipo iz vrst svoje Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) zagotovil, da kljub vladni krizi ne vidi razloga za odstop. Prepričan je, da so skupaj s stranko sposobni vladati. S tem pa se ne strinjajo Zeleni, koalicijski partnerji ÖVP.

Kurz je danes še dejal, da namerava narediti vse, da zagotovi politično stabilnost. Je pa poudaril, da bo kot demokrat sprejel, če se v parlamentu oblikuje druga večina. V okviru tega namerava ostati v dialogu s predsednikom Avstrije Alexandrom Van der Bellnom, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrijski kancler je ponovno zavrnil vse očitke kazenske odgovornosti glede nedavne afere, ki je pretresla avstrijsko vlado. Priznal je, da so med sporočili, ki so predmet preiskave, tudi nekatera njegova, ki pa da jih je zapisal v afektu in jih danes ne bi več poslal v taki obliki.

Nova kriza avstrijske vlade je izbruhnila v sredo, ko je policija preiskala kanclerjev kabinet, finančno ministrstvo in prostore ÖVP zaradi suma, da naj bi ozek krog okoli Kurza uporabil proračunski denar in vpliv, da so Kurzovega predhodnika na čelu stranke Reinholda Mitterlehnerja predstavljali v slabi luči in tako Kurzu tlakovali pot na čelo ÖVP.

Kurzevi zaupniki naj bi med letoma 2016 in 2018 naročali javnomnenjske raziskave, ki so kazale na občutnejši padec priljubljenosti ÖVP kot druge javnomnenjske raziskave. Pri medijski skupini Österreich naj bi tudi zakupili oglasni prostor v zameno za ustrezno poročanje.

Sebastian Kurz
Lisi Niesner/REUTERS

Z izjave, ki jo je avstrijski kancler danes sklical na hitro in ob istem terminu, kot je bila napovedala izjava predsednika koalicijske partnerice ÖVP – torej izjava predsednika Zelenih Wernerja Koglerja – se je poslovil hitro, ne da bi sprejel kakšno vprašanje, še piše APA. Po izjavi Kurza je nato ločeno izjavo podal podkancler Kogler, ki pa je menil, da Kurz ni več sposoben ostati na čelu vlade.

Zeleni so ÖVP sicer dali priložnosti, da najdejo novega kandidata za kanclerja. So pa v stranki že začeli pogovore z opozicijo, da bi našli rešitev.

Zeleni: Kurz bo imel preveč dela z očitki

Da mora ÖVP najti brezhibno osebo, ki bo lahko opravljala položaj predsednika vlade, je pred sestankom Zelenih z avstrijskimi socialdemokrati (SPÖ) dejala predsednica poslanske skupine Zelenih Sigrid Maurer. “Kurz bo v prihodnosti nenehno zaposlen s tem, da bo zavračal očitke. Zelo jasno je, da takšna oseba ni več sposobna opravljati funkcije kanclerja,” je še dejala. Dodala je, da gre za hude obtožbe, za korupcijo in zlorabo 1,3 milijona evrov davkoplačevalskega denarja.

Kako bodo Zeleni glasovali na torkovi izredni seji, kjer je na dnevnem redu glasovanje o nezaupnici Kurzu, zaenkrat še ni znano.

Prav Zeleni bi lahko prispevali odločilne glasove. Teoretično bi bilo po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA za izglasovano nezaupnico potrebnih šest od skupno 26 poslancev Zelenih. Od skupno 183 poslancev mora nezaupnico namreč podpreti 92 poslancev. ÖVP ima v spodnjem domu parlamenta 71 poslancev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!