Pilot in kopilot zaspala, letalo skrenilo s poti. Razlog pa dokaj nenavaden

Svet 02. Apr 202420:42 0 komentarjev
letalo
Foto: PROFIMEDIA

V Indoneziji se je pred časom zgodil incident. Med nočnim poletom v Džakarto sta pilot in kopilot "zadremala" za slabe pol ure, letalo pa je skrenilo s poti. K sreči se ni zgodilo nič hudega, letalo z več kot 150 potniki na krovu je varno pristalo.

Nočni let med Haluoleom in Džakarto bi se lahko končal tragično. Pilot in kopilot sta zaspala, letalo s 153 potniki na krovu pa je skrenilo s poti.

Kontrola zračnega prometa v Džakarti je sicer skušala vzpostaviti stik z letalom, a ni prejela odgovora, nato se je po 28 minutah zbudil pilot in ugotovil, da kopilot spi ter da letalo ni na pravi poti. Nato ga je prebudil in se odzval na klice kontrole letenja, pristojni so uvedli preiskavo, piše Sky News.

Izsledki poročila iz marca kažejo, da se pilot noč pred letom ni naspal, zato je približno 90 minut po letu kopilota prosil, naj prevzame nadzor. Kopilot mu je priskočil na pomoč, a je tudi sam kmalu zaspal. Kot izhaja iz poročila, so njegovi utrujenosti botrovali družinski izzivi. Kopilotu sta se pred mesecem dni rodila dvojčka, zato je ponoči moral večkrat vstati in pomagati ženi. Družina naj bi se pred kratkim tudi preselila.

Pilot in kopilot sta bila suspendirana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!