Lastnikom švicarske ure v Maleziji grozijo visoke globe in zaporna kazen

Svet 10. Avg 202317:56 0 komentarjev
Swatch
PROFIMEDIA

Lastnikom mavričnih ur švicarskega proizvajalca Swatch v Maleziji grozijo tri leta zapora. V pretežno muslimanski državi je homoseksualnost prepovedana, Malezija pa se bori tudi proti simbolom LGBTIQ+, za katere meni, da bi lahko škodovali morali.

Malezijska policija je maja izvedla racije v 11 nakupovalnih središčih po vsej državi, tudi v glavnem mestu Kuala Lumpur. Takrat so zasegli 172 ur, ki so imele napis LGBTIQ+ in so bile obarvane v šest barv mavrice. Šestbarvna mavrična zastava ponosa je eden najbolj znanih simbolov LGBTIQ+. Skupna vrednost zaseženih ur je bila 12.704 evrov.

Zdaj pa je notranje ministrstvo sporočilo, da triletna zaporna kazen grozi vsakomur, “ki natisne, uvozi, proizvede ali ima v posesti” takšne predmete. Tako je lahko vsak, ki nosi ali prodaja te ure, kaznovan z globo, visoko 3.971 evrov.

Ob tem so na ministrstvu zapisali, da si malezijska vlada prizadeva preprečiti širjenje elementov, ki so škodljivi ali bi lahko škodovali morali. “Ure škodujejo interesom naroda, ker spodbujajo, podpirajo in normalizirajo LGBTIQ+, ki ga splošna javnost ne sprejema,” izjavo povzema The Guardian.

Swatch
spletna stran Swatch/posnetek zaslona

Po zasegu ur je junija podjetje Swatch vložilo tožbo proti malezijski vladi. Zapisali so, da ure “ne spodbujajo nobene spolne dejavnosti, ampak so le zabaven ter vesel izraz miru in ljubezni”.

V soboto bodo v šestih malezijskih zveznih državah potekale volitve, ki bodo barometer javnega mnenja o vladi premiera Anwarja Ibrahima. Močna opozicija premierja kritizira, češ da ne stori dovolj za zaščito malezijskih islamskih vrednot. Anwar trdi, da njegova vlada ne bo podprla pravic LGBTIQ+, še piše Guardian.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!