Le Pen ob morebitni zmagi na volitvah napoveduje vlado narodne enotnosti

Svet 14. Jun 202415:33 0 komentarjev
Marine Le Pen
Foto: PROFMEDIA

Če bo zmagal Nacionalni zbor, bo Franciji vladala vlada narodne enotnosti, je napovedala Marine Le Pen. Napoveduje, da bo njena stranka, ki ji pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami kaže najbolje, zedinila vse Francoze. Medtem se nadaljuje povezovanje strank na levici, na desnem polu pa so priča vse večjim trenjem.

Vodja poslanske skupine skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen je danes napovedala, da bo njena stranka ob morebitni zmagi na predčasnih parlamentarnih volitvah v Franciji oblikovala vlado narodne enotnosti. “Imamo možnost zmagati na teh volitvah in oblikovati vlado narodne enotnosti,” je dejala nekdanja predsedniška kandidatka Le Pen. Napovedala je, da bo Nacionalni zbor, ki ga vodi Jordan Bardella, zedinil vse Francoze, ki se “zavedajo katastrofalnih razmer v državi”.

Njihova vlada bi predstavljala nasprotje “skrajni, radikalni in nasilni levici”, njene besede povzema francoski časnik Le Figaro.

Stranke na levici so medtem v prizadevanjih, da bi skrajni desnici preprečile zmago, v četrtek zvečer uradno sklenile sodelovanje. Oblikovati želijo skupno kandidatno listo socialistov, komunistov, zelenih in skrajne levice na predčasnih parlamentarnih volitvah, ki jih je predsednik Emmanuel Macron po zmagi francoske skrajne desnice na nedeljskih evropskih volitvah razpisal za 30. junij.

Stranke so danes predstavile svoj program, v ospredje katerega so postavile opustitev Macronove sporne pokojninske reforme in reforme na področju priseljevanja. Zavezale so se tudi podpori Kijevu in predlagale napotitev mirovnih sil za varovanje jedrskih elektrarn v Ukrajini. “Bodisi skrajna desnica bodisi mi,” je ob predstavitvi programa povedala vodja stranke Zelenih Marine Tondelier.

Še vedno pa ni jasno, kdo bo zavezništvo vodil in kdo bo kandidat za predsednika vlade. Skupno kandidatno listo levice je v četrtek javno podprl tudi nekdanji francoski predsednik François Hollande, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sodelovanje je podprl tudi vodilni kandidat francoskih socialistov na nedavnih evropskih volitvah Raphaël Glucksmann. “Francije ne moremo prepustiti družini Le Pen,” je dejal za televizijo France Inter in ocenil, da je skupna lista strank levega političnega pola edini način za preprečitev zmage skrajne desnice.

Na desnici medtem pred volitvami vladajo številna nesoglasja. Skrajno desno stranko Ponovno zavzetje, ki jo vodi Eric Zemmour, denimo pretresa sredina izključitev štirih od petih novoizvoljenih evropskih poslancev zaradi iskanja zavezništva z Nacionalnim zborom. Med izključenimi je tudi nečakinja Le Pen in vodilna kandidatka Zemmourjeve stranke na evropskih volitvah Marion Marechal, poročajo tuji mediji. Zaradi napovedi povezovanja z Le Pen je počilo tudi v stranki republikancev, iz katere so izključili njenega predsednika Erica Ciottija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!