Lenarčič: Milijoni v Afriki se soočajo z nezanesljivo preskrbo s hrano

Svet 13. Jan 202318:39 0 komentarjev
Janez Lenarčič
N1/Denis Sadiković

Evropska komisija je sporočila, da bo Evropska unija afriškim državam, ki se soočajo s posledicami prehranske krize in pa tudi s konflikti ter množičnim razseljevanjem, namenila dodatnih 25,5 milijona evrov v okviru lani dodeljenih sredstev za humanitarno pomoč.

Pomoč bo namenjena okrepitvi sistemov socialne varnosti in ključnih sektorjev, kot sta preskrba s hrano in vodo ter dostop do ustreznih sanitarij in higiene. Prav tako bodo sredstva namenjena za pomoč ljudem, prizadetim v konfliktih in skupnostim, ki jih gostijo.

Preberite še: Robert Golob bi dopolnil koalicijsko pogodbo, partnerji presenečeni

Evropska unija (EU) bo tako Sudanu namenila deset milijonov evrov pomoči, Srednjeafriška republika bo prejela štiri, Čad, Alžirija in Kamerun pa po dva milijona evrov pomoči. Še 5,5 milijona evrov bo unija dodelila državam v regiji južne Afrike in Indijskega oceana.

“EU še naprej izraža solidarnost z Afriko in prizadevanji za odpravo globalnih posledic ruske vojne v Ukrajini, pa tudi posledic lokalnih konfliktov in razseljevanja,” je dejal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Ob tem je opozoril, da se v več afriških državah milijoni ljudi soočajo z nezanesljivo preskrbo s hrano in so posledično na robu lakote. “Sredstva, ki jih je odobrila EU, bodo podprla naše humanitarne partnerje pri zagotavljanju pomoči tistim, ki jo po vsej celini najbolj potrebujejo,” je še dodal.

Preberite še: Težave Nataše Pirc Musar z uporabo doktorskega naziva

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!