Lenarčič v Ukrajini napovedal 200 milijonov evrov pomoči

Svet 09. Jun 202216:32 0 komentarjev
Janez Lenarčič v Ukrajini
Twitter/@JanezLenarcic

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, ki se v Ukrajini mudi na dvodnevnem obisku, je napovedal dodatnih 205 milijonov evrov humanitarne pomoči za to državo. Ob tem pa bo evropska komisija stališče o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini predvidoma sprejela prihodnji teden.

V Ukrajini je na obisku evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, ki je danes napovedal dodatnih 205 milijonov evrov humanitarne pomoči za to državo. Lenarčič se je sicer sestal s podpredsednico ukrajinske vlade Irino Vereščuk, na programu pa ima tudi srečanja z več ministri in predstavniki civilne zaščite.

Z dodatnimi 205 milijoni evrov bo skupna vrednost finančne in materialne humanitarne pomoči Evropske unije Ukrajini presegla 700 milijonov evrov. Od tega je bilo 13 milijonov evrov namenjenih projektom v sosednji Moldaviji, navajajo v Bruslju.

“S temi sredstvi naše humanitarne partnerske organizacije zagotavljajo hrano, vodo, zdravstveno oskrbo, zatočišča, zaščito in denarno pomoč,” je ob tem povedal Lenarčič. Dodal je, da tesno sodelujejo z ukrajinskimi oblastmi, da bi zagotovili, da je pomoč, ki jo zagotavljajo članice EU, v skladu s potrebami, ki se spreminjajo.

Ugotoviti dodatne potrebe Ukrajine je tudi namen njegovega dvodnevnega obiska v Ukrajini, v okviru katerega se je danes med drugim sestal z namestnico ukrajinskega premierja Irino Vereščuk. Komisar iz Slovenije ima na programu tudi srečanja z vodjo ukrajinske civilne zaščite Sergejem Krukom ter prvo namestnico premierja in gospodarsko ministrico Julijo Sviridenko. Sestal pa se bo še z zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo in notranjim ministrom Denisom Monastirskim.

Danes dopoldne pa je Lenarčič obiskal kraj Irpinj. “Globoko sem pretresen zaradi grozodejstev, ki so bila zagrešena tu in tudi drugod. Civilisti in civilna infrastruktura ne smejo biti tarča nikjer in nikoli. Znova najostreje obsojam namerne ruske napade na ukrajinske civiliste in civilno infrastrukturo,” je Lenarčič zapisal na Twitterju.

EU kmalu o podelitvi statusa kandidatke za članstvo Ukrajini

Evropska komisija pa bo stališče o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini predvidoma sprejela prihodnji teden. V ponedeljek je predvidena razprava kolegija komisarjev o tem, v petek pa naj bi tudi sprejeli stališče, so danes sporočili v Bruslju. Poleg Ukrajine je predvidena tudi razprava o stališču komisije glede statusa kandidatke za članstvo v EU za Moldavijo in Gruzijo, tako da je pričakovati tudi stališče komisije o teh dveh državah. O stališču komisije bodo nato konec junija na vrhu razpravljali voditelji EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!