Leta 2022 na Danskem niso oropali niti ene banke

Svet 03. Jan 202319:05
danske krone
PROFIMEDIA

V letu 2022 nepridipravi na Danskem niso oropali niti ene banke. K temu naj bi po navedbah tamkajšnjih bančnih uslužbencev prispeval predvsem odmik uporabnikov od poslovanja z gotovino, zaradi česar so banke zmanjšale obseg gotovinskih storitev.

Danska je ob vse manjši uporabi gotovine zabeležila prvo leto brez bančnih ropov, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočil tamkajšnji sindikat bančnih uslužbencev.

Kot so pojasnili, so banke zaradi vse bolj brezgotovinske družbe začele zmanjševati obseg gotovinskih storitev, zaradi česar roparji nimajo veliko možnosti za plen.

Po navedbah sindikata so še leta 2000 našteli kar 221 bančnih ropov, od leta 2017 pa je število počasi upadlo na manj kot deset na leto.

Danska centralna banka je marca lani sporočila, da se je uporaba gotovine od leta 2017, ko je bila uporabljena za 23 odstotkov plačil, do leta 2021 prepolovila na 12 odstotkov. Opuščanje gotovine je še pospešila pandemija covida-19.

Sindikat je opozoril, da so ropi sicer redkejši, da pa se številni bančni uslužbenci, prisotni ob ropih, še vedno spopadajo s posledicami. Nekateri še vedno trpijo za simptomi, kot so tesnoba, žalost, razdražljivost, nemir in nespečnost, so pojasnili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.