Leto dni po hudem incidentu v Banjski: kje je danes balkanski Pablo Escobar?

Svet 24. Sep 202416:04 0 komentarjev
Milan Radoičić
Milan Radoičić (Foto: N1)

24. septembra lani so na severu Kosova v vasi Banjska odjeknili streli. Kmalu je postalo jasno, da gre za enega najhujših incidentov v zadnjih letih, pod streli so padli kosovski policist in trije srbski napadalci. Odgovornost za napad je nekaj dni pozneje prevzel takratni podpredsednik Srbske liste Milan Radoičić, znan tudi kot balkanski Pablo Escobar. Kje je Radoičić danes in s čim se ukvarja?

Danes mineva natančno eno leto od oboroženega napada v Banjski na severu Kosova, kjer živijo pretežno Srbi. Takrat je skupina zamaskiranih in do zob oboroženih moških pripravila zasedo kosovskim policistom, del napadalcev pa je vdrl tudi v samostan raško-prizrenske škofije.

Odjeknili so streli, pod katerimi je padel en kosovski policist, še dva sta bila ranjena, ubiti pa so bili trije napadalci. Eden najhujših incidentov na tem območju v zadnjih letih je močno odmeval v regiji, dolgo časa pa ni bilo znano, kaj natančno se je dogajalo. Kosovski policisti so takrat aretirali šest ljudi, eden je bil neposredno povezan s streljanjem, štiri pa so pridržali zaradi suma logistične podpore.

Takrat so zasegli več kosov orožja, uniform, logistične opreme in vojaško orožje težkega kalibra, kot so granate, mitraljezi, minometi in juriške puške. Razmere so se umirile šele zvečer, kosovska policija pa je prevzela nadzor nad dogajanjem.

Kosovo
Policija blizu kraja Banjska (Foto: Ognen Teofilovski/REUTERS)

Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je oglasil šele okoli 20. ure, ko je obsodil umor kosovskega policista, kot glavnega krivca za eskalacijo razmer pa je obtožil srbskega premierja Albina Kurtija.

Pet dni po napadu je odgovornost prevzel Milan Radoičić, takratni predsednik Srbske liste, ki je takrat odstopil s tega položaja. Njegov odvetnik Goran Petronijević je po priznanju prebral tudi Radoičićevo pismo, v katerem je pisalo: “Osebno sem opravil vse logistične priprave za obrambo naših ljudi pred okupatorji in to moje dejanje nima nobene zveze z mojim prejšnjim političnim delovanjem.”

Radoičić je med drugim poudaril, da od oblasti v Beogradu ni imel pomoči, niti jih ni obvestil o svojih namerah, saj so se razhajali v stališčih. Je pa znano, da so bili odnosi med njim in srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem zmeraj odprti in dobri. Vučić ga je opisoval kot človeka, ki na severu Kosova pazi na Srbe. Tudi Srbska lista je imela vedno podporo beograjskih oblasti.

Slabih deset dni kasneje je stekla policijska akcija, v kateri so kriminalisti preiskali Radoičićevo stanovanje in druge prostore, zanj pa je bilo odrejeno 48-urno pridržanje. Po le enem dnevu so ga izpustili iz pripora.

Milan Radoičić
Kosovsko ministrstvo za notranje zadeve (Na posnetku, ki ga je objavilo kosovsko notranje ministrstvo, naj bi bil Milan Radoičić. To je po mnenju kosovskih oblasti dokaz, da je bil vodja napadalcev pomemben srbski politični funkcionar.)

Radoičiću, ki se ga je prijel vzdevek balkanski Pablo Escobar, kosovsko tožilstvo očita več kaznivih dejanj, med drugim da je dobavljal orožje, strelivo in eksplozivna sredstva iz Tuzle v BiH. Priština je ves čas trdila, da je orožje napadalcem zagotovil Beograd, kosovska policija pa, da je med zaseženim orožjem posnela tudi fotografije srbske vojaške opreme.

Vučić je po aretaciji Radoičiću trdno stopil v bran in dejal, da ga ne namerava izročiti kosovskim oblastem. “Prištini ne moremo izročiti nikogar, ker Kosova ne priznavamo kot države,” je takrat dejal srbski predsednik.

Bodo srbske oblasti vendarle preganjale Radoičića?

Uradni Beograd obtožnice zoper Radoičića ni vložil, kosovske oblasti pa so zavrnile prošnjo srbskih oblasti za sodelovanje v zvezi s primerom Banjska in zagotavljanjem dokazov proti Milanu Radoičiću.

A kot kaže, bo proti balkanskemu Pablu Escobarju ukrepala tudi Srbija. Kot je nedavno dejal poslanec Srbske napredne stranke Milovan Drecun, bo Srbija morala kmalu sodno preganjati nekdanjega podpredsednika Srbske liste.

“Že večkrat sem povedal, da moramo čim prej ukrepati, saj imamo priznanje osebe, da je sodelovala pri tem napadu in organizaciji. To moramo storiti iz dveh razlogov. Prvi je, da zmanjšamo pritisk Zahoda proti Srbiji. Drugi razlog pa je zmanjšanje manevrskega prostora za manipulacije kosovskega premierja Albina Kurija,” je v dneh pred obletnico napada dejal Drecun.

Luksuzne gradnje na prestižni beograjski lokaciji

Radoičić je medtem na prostosti in ogromno gradi. Pred kratkim je dobil dovoljenje za gradnjo luksuznih nepremičnin na Dedinju. Gre za parcelo, ki je v neposredni bližini zemljišča, kjer bo stala vila njegovega botra Zvonka Veselinovića in tudi botra srbskega predsednika Nikole Petrovića.

“Milan Radoičić, neformalni vodja severnega dela Kosova, Nikola Petrović, boter srbskega predsednika Vučića, in žena Radoičićevega botra Zvonka Veselinovića so pridobili zemljišča na prestižni lokaciji v Beogradu. Tam se že gradijo luksuzne vile, skupni imenovalec vseh treh nepremičnin pa je Davor Macura, lastnik Alta banke, ki ga pogosto povezujejo z vladajočo Srbsko napredno stranko,” poroča Balkanska mreža za preiskovalno poročanje (BIRN).

Milan Radoičić
Milan Radoičić (Foto: N1)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!