Kolovodja napada v Banjski izpuščen iz pripora, vendar pa na Kosovo ne sme

Svet 04. Okt 202311:06 > 11:30 0 komentarjev
Milan Radoičić
Foto: N1

Milan Radoičić, ki je prevzel odgovornost za napad na severu Kosova pred dobrim tednom dni in so ga prijeli včeraj, je bil danes izpuščen iz pripora.

Milana Radoičića, ki je pred dnevi prevzel odgovornost za napad v Banjski na severu Kosova, v katerem so bili ubiti kosovski policist in trije napadalci, so izpustili iz pripora, poročajo srbski mediji. Aretiran je bil včeraj, zanj pa so sicer odredili 48-urno pridržanje.

45-letni Radoičić, ki je v sodni dokumentaciji imenovan kot M. R., je bil izpuščen po tem, ko sodnik višjega sodišča v Beogradu ni ugodil predlogu višjega javnega tožilstva, ki je pozvalo k odreditvi pripora, navaja srbski N1. Ocenil je torej, da nevarnosti za beg osumljenega ni.

Je pa sodnik odredil, da Radoičić ne sme zapustiti kraja stalnega bivališča. To pomeni, da ne sme na lastno pest zapustiti ozemlja Srbije in mu je prepovedano oditi na sever Kosova. Prav tako se mora vsakega 1. in 15. dne v mesecu javiti pristojni policijski postaji. Začasno so mu tako odvzeli potni list in ga opozorili, da mu v primeru kršitev grozi pridržanje.

Spomnimo, Radoičić je v petek prevzel odgovornost za napad v Banjski. Do takrat je opravljal tudi funkcijo podpredsednika Srbske liste, največje stranke Srbov na severu Kosova. Več v prispevku Človek, ki je prevzel odgovornost za napad na Kosovu, je “Pablo Escobar regije”.

Kosovo
Foto: Ognen Teofilovski/REUTERS

Kaj očitajo Radoičiću?

Radoičić je obtožen storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje, posedovanja in prometa z orožjem in eksplozivnimi sredstvi, ob tem pa tudi kaznivega dejanja sodelovanja v skupini, ki ogroža splošno varnost.

Kontroverznega poslovneža, ki se brani, da ni kriv, obtožujejo, da je od letošnjega januarja do 24. septembra, ko se je zgodil napad, kupoval orožje, strelivo in eksplozivna sredstva iz Tuzle v Federaciji BiH, ki mu je bilo dostavljeno na območje Beograda. Dobavljene artikle je nato prepeljal in skladiščil na Kosovu, kjer jih je skrival v zapuščenih objektih in gozdovih, navaja N1 Beograd.

Kosovo pozvalo k izročitvi Radoičića

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je v torkovem  pogovoru za CNN pozvala Srbijo, naj Radoičića izroči Prištini. Kosovo ima po njenih besedah dokaze o vpletenosti Srbije, napovedala pa je tudi, da bodo objavili dokaze o “direktnem ukazu”, ki je po njenih besedah prišel od srbskega predsednika Aleksandra Vučića, navaja STA.

Priština vztraja, da je Srbija napadalcem v Banjski nudila logistično podporo in da je bil napad del širšega načrta priključitve severa Kosova. Oblasti v Beogradu to vseskozi zavračajo, čeprav je Vučić že na dan napada sporočil, da je napad izvedla skupina Srbov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!