Konec spopada na severu Kosova, ubiti policist in trije napadalci

Svet 24. Sep 202309:27 > 21:39 8 komentarjev

Malo pred tretjo zjutraj se je v naselju Banjska na severu Kosova, kjer živijo večinoma Srbi, znova zgodil zelo resen incident. Sumi se, da se incident ni zgodil slučajno, pač pa da je bil dobro načrtovan in celo zaseda za kosovske policiste. En kosovski policist je v streljanju umrl, dva sta bila ranjena, ubiti so bili trije napadalci, poročajo srbski mediji. Na kraju patruljira Kfor s pojačano prisotnostjo. Kaj točno se je dogajalo v kraju Banjska, še ni znano, poročila s terena pa pravijo, da je bilo 40 ljudi ujetih v samostanu, da so vanj vstopili tudi napadalci, in da so se dobršen del dneva slišali streli.

Danes ponoči ob 2. uri in 34 minut je policija na Kosovu prejela obvestilo, da vhod v naselje Banjska na severu Kosova, kjer živi večinoma srbsko prebivalstvo, blokirata dva tovornjaka, ki sta videti zapuščena in nimata registrskih oznak.

Patrulja kosovske policije se je na klic odzvala. A takoj, ko sta policista okoli tretje ure zjutraj prispela na kraj, kjer sta bila parkirana tovornjaka, se je nanju z več strani odprl ogenj. V napadu na kosovska policista so neznanci uporabili tako strelno orožje kot granate.

Po besedah kosovskega ministra Nenada Rašića so bile razmere v okolici pravoslavnega samostana v Banjski, kjer naj bi se nahajali napadalci in verniki, v popoldanskih urah še naprej “dramatične”, prav tako pa nič ni kazalo, da se bodo kmalu umirile. Po informacijah, s katerimi je razpolagal Rašić, je del napadalcev vstopil v samostan, policija pa jih je z megafonom pozivala, naj se predajo. Napadalci naj bi bili oboroženi tudi s prenosnimi protitankovskimi raketometi in minometi, je navajala Nova.rs.

Okrog 19. ure so iz raško-prizrenske škofije, pod katero sodi samostan, sporočili, da so razmere tam trenutno mirne, da so oboroženi napadalci območje samostana zapustili. Je pa na območju samostana veliko kosovske policije, njihove navedbe povzema N1 Beograd.

Po besedah šefa kabineta predsednika kosovske skupščine Ilirja Kerčelija je kosovska policija v samostanu našla več orožja, poročanje medija Albanian Post navaja Nova.rs.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je o dogajanju spregovoril v večernem nagovoru. Med drugim je povedal, da so bili v spopad vpleteni Srbi s severa Kosova, ki jim je “dovolj terorja kosovskega premierja Kurtija”. Več v prispevku Po dramatičnem dnevu na Kosovu se je Vučić najpomembnejšemu vprašanju izognil.

Kosovo
Foto: Kosovo Government/Handout via REUTERS

Ne spreglejte: Prve fotografije zamaskirancev na Kosovu: a kdo je te profesionalce poslal?

En policist je v streljanju umrl, dva sta bila poškodovana. V spopadih so bili prav tako ubiti trije napadalci, eden pa je bil ranjen, poroča Nova.rs. Po navedbah kosovske policije so prijeli pet ljudi, pri čemer je en človek neposredno povezan s streljanjem, štirje pa so osumljeni zagotavljanja logistične podpore in so bili prijeti v vasi Rudare. Policija naj bi pri njih našla radijske postaje, strelivo, večjo količino orožja.

Na kraju incidentu patruljira Kfor z okrepljeno prisotnostjo. Kot so sporočili prek družbenega omrežja X, Kfor še naprej podrobno spremlja razmere v Banjski, enote so prisotne na območju in so pripravljene za odziv, če bo ta potreben.

Okoli 18.30 je N1 Beograd sklicujoč se na neuradne vire poročal, da je kraj Banjska zapustilo več džipov, med njimi pa so bila vozila misije Evropske unije Eulex in en buldožer.

Kosovo Kosovo
Foto: Ognen Teofilovski/REUTERS
Kosovo Kosovo
Foto: Ognen Teofilovski/REUTERS
Kosovo Kosovo
Foto: Ognen Teofilovski/REUTERS
Kosovo Kosovo
Foto: Kosovo Government/Handout via REUTERS (barikada na vhodu v naselje Banjka, kjer so se spopadi začeli)
Streljanje na severu Kosova Streljanje na severu Kosova
Foto: Fatos Bytyci/REUTERS
Streljanje na severu Kosova Streljanje na severu Kosova
Foto: Fatos Bytyci/REUTERS
Streljanje na severu Kosova Streljanje na severu Kosova
Foto: Fatos Bytyci/REUTERS
Streljanje na severu Kosova Streljanje na severu Kosova
Foto: Fatos Bytyci/REUTERS
Streljanje na severu Kosova Streljanje na severu Kosova
Foto: Fatos Bytyci/REUTERS
Streljanje na severu Kosova Streljanje na severu Kosova
Foto: Fatos Bytyci/REUTERS
Kosovo Kosovo
Policija blizu kraja Banjska (Foto: Ognen Teofilovski/REUTERS)
Streljanje na severu Kosova Streljanje na severu Kosova
Foto: Fatos Bytyci/REUTERS
Streljanje na severu Kosova Streljanje na severu Kosova
Foto: Fatos Bytyci/REUTERS

Informacij, kaj točno se je dogajalo v naselju Banjska, tudi več ur po incidentu ni. A poročila s terena pravijo, da so se slišali streli. Streli so se slišali tudi med javljanjem novinarke iz Kosova v program televizije N1 Beograd, kar lahko vidite tukaj.

Po informacijah N1 Beograd so bili verniki, ki so bili ujeti v samostanu, še pozno popoldne dobro, a so takrat še naprej slišali streljanje. Iz raško-prizrenske škofije so v izjavi za javnost sporočili, da so zamaskirani neznanci z vozilom vdrli skozi zaklenjena vrata samostana, piše STA. Srbska pravoslavna cerkev je sicer napad ostro obsodila.

Prebivalci Banjske pravijo, da je obstreljevanje trajalo kar nekaj časa in da je bila to “prava mala vojna”.

Namestnik poveljnika kosovske policije je za kosovski portal Kossev povedal: “Oni streljajo na nas, mi streljamo nanje.” Kdo so “oni”, ni pojasnil, povedal pa je, da gre za skupino močno oboroženih moških, ki so v uniformah, ki jih ne more identificirati, in ki se naokoli vozijo v blendiranih avtomobilih. “Prebivalci Banjske nimajo takšnega orožja, to pomeni, da so napadalci prišli od zunaj,” je še dejal.

Tudi kosovski premier Albin Kurti, ki je incident zgodaj zjutraj že potrdil, je med drugim povedal, da gre za okoli 30 težko oboroženih in uniformiranih profesionalcev, ki napadajo kosovsko policijo. To je, pravi Kurti, “zločinski in teroristični napad” in zanj je okrivil uradni Beograd. “Napad na Kosovo ima finančno, politično in logistično podporo uradnega Beograda,” je dejal Kurti.

Samostan Banjska
Samostan Banjska, v katerem so ujeti ljudje (Foto: PROFIMEDIA)

Na to se je že odzval predsednik srbske skupščine Vladimir Orlić in povedal, da od Kurtija česa drugega ni pričakoval, a da je treba počakati in videti, kaj se je v resnici zgodilo.

V stalni pripravljenosti so bile tudi vse zdravstvene kapacitete na Kosovu.

Slovenija ostro obsoja današnji napad na kosovsko policijo na severu države, je na družbenem omrežju X sporočilo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. “Pozivamo k takojšnjemu prenehanju nasilja in predaji napadalcev, da bi preprečili nadaljnje žrtve,” so zapisali in obenem izrazili sožalje družinam in prijateljem ubitega kosovskega policista.

Albin Kurti
Kosovski premier Kurti (Foto: PROFIMEDIA)

“Največji alarm doslej”

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je po poročanju portala Kossev zaradi incidenta prekinila obisk v New Yorku, kjer se je udeležila zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov, in je odpotovala v domovino. Prek družbenega omrežja X je med drugim sporočila, da jih “teroristi ne morejo zlomiti” ter da je “Kosovo večno”.

Prav tako je na Kosovo prihitel posebni predstavnik Evropske unije za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak. 

Oglasil se je tudi veleposlanik ZDA na Kosovu in incident ostro obsodil. Dogajanje je komentiral tudi visoki predstavnik EU za zunanjo in varnostno politiko Josep Borrell, ki je odločno obsodil napad in poudaril, da je treba ugotoviti, kdo stoji za tem in da mora storilce doseči roka pravice. Kasneje so iz Borrellovega urada sporočili, da je imel ločene pogovore tako z Vučićem kor Kurtijem. Današnje dogajanje je označil za “teroristični napad”, navja N1 Beograd.

Premier Albanije Edi Rama pa je ocenil, da je današnje dogajanje največji alarm doslej, saj da obstaja nenehno tveganje za eskalacijo krize v oboroženi spopad. Evroatlantsko skupnost je pozval, naj Kosovo in Srbijo vrne za pogajalsko mizo, kjer pogovori tečejo o normalizaciji odnosov.

Napetosti na severu Kosova, kjer Kurti ne dovoli vzpostavitve skupnosti srbskih občin, se stopnjujejo že dlje časa. Kosovo in Srbija, ki Kosova ne priznava, se pogajata s pomočjo visokih predstavnikov Evropske unije, a resnejšega napredka ni.

Še bolj so se razmere na severu Kosova zaostrile po aprilskih lokalnih volitvah v štirih večinsko srbskih občinah, na katerih so bili za župane izvoljeni Albanci. Po junijskih pogovorih, na katerih sta se srbski predsednik Vučić in kosovski premier Kurti sestala z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Borrellom, so se napetosti nekoliko umirile.

Borrell je sicer v torek po novem krogu pogovorov, ki sta se jih udeležila Vučić in Kurti poudaril, da je EU zaskrbljena, ker Beograd in Priština ne izvajata svojih zavez iz sporazuma o poti k normalizaciji odnosov. Opozoril je, da obe strani lahko izgubita priložnosti za napredek na svoji evropski poti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje