Človek, ki je prevzel odgovornost za napad na Kosovu, je “Pablo Escobar regije”

Svet 30. Sep 202310:54 > 19:46 4 komentarji
Milan Radoičić
Foto: N1 (Milan Radoičić)

Slab teden po hudem incidentu na severu Kosova razmere ostajajo silno napete. ZDA trdijo, da srbska vojska celo krepi vojaško prisotnost ob meji s Kosovom. Vučića je tudi zato že poklical ameriški državni sekretar Anthony Blinken, na poti na Kosovo so okrepitve Natovih sil Kfor. Medtem pa eno najpomembnejših vprašanj ostaja brez prepričljivega odgovora. Ali je srbski predsednik vedel za napad? Kajti človek, ki se je javno pokesal in prevzel vso odgovornost zanj, za svoja dejanja še nikoli ni prevzel nobene odgovornosti. Ko je kosovski notranji minister videl, kako razkošno vilo ima, je dejal: "To ni borec za svobodo svojega naroda, to je Pablo Escobar regije." Kdo je torej Milan Radoičić in ali je res verjetno, da je napad organiziral brez vednosti srbskega političnega vrha?

Milan Radoičić je človek, ki mu nekateri mediji na Zahodnem Balkanu pravijo kar neformalni vladar severa Kosova, kjer živi večinoma srbsko prebivalstvo.

Ne le, da je pod sankcijami ZDA, v preteklosti se ga je povezovalo s korupcijo in celo z umori. Je lastnik številnih podjetij in do petka je bil tudi podpredsednik Srbske liste, največje politične stranke Srbov na Kosovu. Opisovali so ga kot nekoga, ki se ga vpraša o vsem, kar se dogaja na severu Kosova. In kot nekoga, ki na severu Kosovu nadzira vse kriminalne aktivnosti. Že kar nekaj je bilo v preteklosti poročil, da je tam aktivna zlasti trgovina z drogo.

Odnosi med Radoičićem in srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem so bili zmeraj odprti in dobri. Vučić ga je opisoval kot človeka, ki na severu Kosova pazi na Srbe. Tudi Srbska lista je imela vedno podporo beograjskih oblasti.

Radoičić je bil njen drugi, a najbolj vplivni mož. Podpredsednik stranke je postal po umoru srbskega opozicijskega politika Olivera Ivanovića, kljub indicem, da je bil vanj vpleten, je ves čas to zanikal.

Do živega Radoičiću do zdaj ni mogel še nihče. Po 24. septembru, ko se je na severu Kosova zgodil eden najhujših varnostnih incidentov, pa skoraj nič ni več tako, kot je bilo.

Ozračje je slab teden po incidentu silno napeto. Kosovske oblasti ne popuščajo in vztrajajo, da za “terorističnim napadom”, ki ga je izvedlo okoli 30 do zob oboroženih in vojaško dobro vodenih kosovskih Srbov, stoji uradni Beograd. Kosovski premier Albin Kurti zahteva tudi uvedbo mednarodnih sankcij zoper Srbijo. Ta pa ob meji po navedbah ZDA zdaj celo kopiči svojo vojaško prisotnost.

“Poleg incidenta spremljamo tudi obsežno srbsko vojaško napotitev ob mejo s Kosovom brez primere. Gre za napredno srbsko topništvo, tanke in motorizirano pehoto,” je v petek dejal tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost Bele hiše John Kirby in dodal, da se pričakuje, da Srbija svoje vojake umakne takoj. K temu je pozval tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Vučić je Washingtonu in Bruslju odgovoril v Financial Timesu. Rekel je, da je “čista laž”, da Srbija na “administrativno linijo” s Kosovom pošilja dodatne vojake, da jih je bilo lani tam 17.500, zdaj da jih je 7.500 in da bodo še to število zdaj zmanjšali na 4.000. “Srbija si ne želi vojne,” je še povedal Vučić.

Napori zahodnih sil so trenutno usmerjeni v umiritev prenapetih razmer. Medtem pa eno najpomembnejših vprašanj ostaja brez prepričljivega odgovora. Ali je srbski predsednik Vučić vedel za napad in ali so ga srbske oblasti celo orkestrirale?

Ameriški veleposlanik v Prištini Jeffrey Hovenier je ta konec tedna na vprašanje britanskega BBC-ja, ali meni, da je v ozadju napada Srbija, odgovoril: “Količina orožja in kakovost vojaške opreme, ki jo je kosovska policija zasegla napadalcem, kaže, da si kosovski Srbi tega niso mogli priskrbeti sami.” Dodal je tudi, da o ozadju napada zdaj že vedo več in da so ob tem zaskrbljeni. Radoičićeve povezave s srbskim predsednikom pa niso skrivnost, je za BBC še dal vedeti ameriški veleposlanik.

Milan Radoičić, ki še nikoli ni prevzel odgovornosti za svoja dejanja, je zdaj naenkrat namreč stopil v osredje in storil prav to. V petek se je javno pokesal, prevzel polno odgovornost za nedeljski napad pri naselju Banjska na severu Kosova in posebej poudaril, da kakršnokoli vpletenost uradnega Beograda zanika.

Milan Radoičić
Foto: N1 (Milan Radoičić)

“Sporočam vsem organom pregona srbskega naroda, da sem osebno opravil vse logistične priprave za obrambo srbskega naroda pred okupatorjem in to dejanje nima nobene povezave z mojim preteklim političnim udejstvovanjem. O tem nisem obvestil nikogar od srbskih ali lokalnih oblasti, niti nisem prejel nobene pomoči, ker smo takrat že imeli različna stališča glede vprašanja upora Kurtijevemu terorju,” je zatrdil. Mnogi so ocenili, da Radoičićev nastop ni bil popolnoma prepričljiv.

Zajetna oborožitev srbskih komandosov

Za kako resen varnostni incident na severu Kosova, v katerem je umrl kosovski policist, je šlo, priča seznam vojaške opreme, ki jo je po več kot 12 urah streljanja kosovska policija zasegla napadalcem. Imeli so več kot 24 vozil SUV, oklepni vozili, protioklepne minomete, bombe, granate, dinamit in druge vrste eksploziva, drone, revolverje, pa dušilce zvoka za revolverje, avtomatske puške, opremo za komuniciranje, očala za nočno opazovanje, termovizijska nočna očala, uniforme. Imeli so tudi večje količine streliva različnih kalibrov, telefone, SIM-kartice, zemljevide, žage, lopate, sekire in zaloge zdravil, hrane in denarja.

Po objavi tega seznama je bolj kot ne postalo jasno, da je bila skupina kosovskih Srbov pripravljena na veliko hujši in veliko daljši spopad na severu Kosova.

Dva dni po napadu je kosovska policija objavila tudi video posnetek napadalcev, med katerimi je bilo dobro videti prav Milana Radoičića, vplivnega srbskega politika in podjetnika, ki ga povezujejo tudi s kriminalom. 

“To ni borec za svobodo, pač pa Pablo Ecsobar regije”

Kosovska policija je v petek na naslovih Milana Radoičića na Kosovu ob pojačani prisotnosti varnostnih organov in z blindiranimi vozili opravila hišne preiskave.

Kosovski notranji minister pa je nato Radoičićevo bogastvo tudi pokazal. Objavil je video, kako je videti njegova vila ob jezeru Gaizvoda. Vila v ničemer ne spominja na življenje običajnega kosovskega Srba, pač je razkošna hacienda z ogromnim posestvom. Ogledate si jo lahko v videu spodaj.

„Tudi po posnetkih in fotografijah se zdaj vidi, da to ni noben borec za svobodo, pač pa Pablo Ecsobar regije. Pod krinko borca za svoj narod so on in njegovi sodelavci postali multimilijonarji na račun drugih ljudi in protizakonito. Zato je nujno, da preiščemo premoženje vseh iz te teroristične  skupine, ki je izvedla napad,” je dejal kosovski notranji minister.

Hiša Milana Radoičića Hiša Milana Radoičića
Foto: Xhelal Sveçla (Vila Milana Radoičevića)
Hiša Milana Radoičića Hiša Milana Radoičića
Foto: Xhelal Sveçla (Vila Milana Radoičevića)
Hiša Milana Radoičića Hiša Milana Radoičića
Foto: Xhelal Sveçla (Vila Milana Radoičevića)
Hiša Milana Radoičića Hiša Milana Radoičića
Foto: Xhelal Sveçla (Vila Milana Radoičevića)

Kosovo zahteva izročitev, a Srbija Kosova ne priznava

Kosovski notranji minister je že povedal, da Kosovo zahteva izročitev Radoičića in vseh vpletenih v hud varnostni incident pri naselju Banjska.

Toda Srbija Kosova ne priznava, šteje ga kot del svojega ozemlja, zato (mirnega) scenarija, po katerem bi se to zgodilo, bržkone ni. Kar pomeni, da bodo odgovornim Srbom za napad sodili v Srbiji.

Ugibanja, da je Beograd Radoičića zgolj žrtvoval in da tudi sojenje ne bo neodvisno, se že pojavljajo.

V petkovih večernih urah po evropskem času je Vučića poklical ameriški državni sekretar Anthony Blinken. Med drugim mu je povedal, da pričakuje takojšnjo deeskalacijo razmer, odgovornost odgovornih za napad in polno predanost v pogovorih, ki med Srbijo in Kosovim potekajo že dlje časa ob prisotnosti visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella. 

Po tem, ko je v petek generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg napovedal, da bo zveza Nato v okviru misije Kfor na Kosovo poslala okrepitve, pa je v večernih urah prišlo tudi obvestilo, da so okrepitve že na poti.

Borrell: Ni prostora za kopičenje orožja in varnostnih

Razmere na severu Kosova se morajo umiriti in stabilizirati, je med obiskom v ukrajinski Odesi dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell ob prisotnosti katerega že nekaj časa tečejo pogovori med Beogradom in Prištino. Tudi on je pozval k umiku srbskih vojaških sil s kosovske meje, saj da za tovrstna dejanja v Evropi ni prostora. Dodal je, da je v EU zaradi razmer na Kosovu “v tesnih in rednih stikih z ZDA.”

“Na evropski celini ni prostora za kopičenje orožja in varnostnih sil,” je pojasnil in opozoril, da odgovorni za nedeljski napad na kosovske policiste in kasnejši strelski obračun ne smejo ostati nekaznovani. Po njegovih besedah se morata sicer tako kosovska kot srbska stran vrniti k dialogu, ki ga spodbuja EU, ker da je to “edina platforma za normalizacijo odnosov” med državama.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje