Letovanje v Španiji, Grčiji ali Turčiji? Cene paketov letos tudi tam v nebo

Svet 29. Jun 202312:39 2 komentarja
Tenerife
Foto: PROFIMEDIA

Občutno višje cene letovanj letos po žepih udarjajo tudi Britance, ki zelo radi dopustujejo na letoviščih v Španiji, Grčiji, Turčiji ...

Skokovit porast cen letos ni presenetil le tistih, ki se na dopust odpravljajo na Hrvaško, temveč tudi vse, ki so se odločili odpotovati na druge priljubljene (poletne) turistične destinacije. Paketi, ki vključujejo nočitev in hrano (tako imenovani all-inclusive paketi), so se namreč podražili v Španiji, Grčiji, Turčiji, Portugalski in na Cipru.

Osrednji britanski medij BBC piše, da so se cene v teh državah nasploh dvignile za skoraj 12 odstotkov. Podražitve so še posebej izrazite na Majorki v Španiji, kjer so cene letovanj z vključeno hrano višje za 21 odstotkov, cene na Tenerifu pa so se dvignile za več kot 22 odstotkov, kažejo podatki, ki jih je BBC pridobil s portala TravelSupermarket. Občutno so dražje tudi počitnice na grškem otoku Kreta, in sicer za 25 odstotkov v primerjavi z lani.

Cene so višje tudi onkraj najbolj znanih destinacij: Maroko je dražji za 27 odstotkov, Bolgarija pa za 13, še poroča BBC. Kot navaja, portal TravelSupermarket izračunava povprečne cene rezultatov iskanja za letovanja na izbranih destinacijah. To resda prikazuje splošni trend, pri čemer pa je točna višina stroškov odvisna od lokacije in tega, kdaj oseba počitnice rezervira.

Tenerife
Foto: PROFIMEDIA

Ne glede na visoke cene po besedah vodje turistične agencije Preston Travel Centre v Lancashiru, Sandre Ollerton, povpraševanje ostaja veliko. Vendar pa ljudje počitnice krajšajo in namesto za dva tedna odpotujejo za teden dni, navaja omenjeni britanski medij. Prav tako opažajo, da se na počitnice vse pogosteje odpravi več generacij, saj nekaterih starih staršev pandemija in inflacija nista prizadeli tako zelo, zato pomagajo otrokom oziroma vnukom.

Tistim Britancem, ki imajo v navadi, da si nižje cene zagotovijo z zakupom letovanj tik pred zdajci (tako imenovane last minute ponudbe), pa je izvršni vodja TravelSupermarketa Richard Singer sporočil: “Ni verjetno, da bi cene občutno padle to poletje.” Ne glede na višje cene je namreč povpraševanja še vedno več, kot je ponudbe.

Višje pa so ne le cene prevoza do destinacije in nastanitve, temveč je treba med drugim več odšteti za parkirišče za avto na letališču. Povprečna cena na noč se je v primerjavi z lani dvignila za skoraj 10 odstotkov. Če je bilo maja lani za to treba odšteti 13 funtov (dobrih 15 evrov), je treba zdaj več kot 14 funtov (več kot 16 evrov). Tudi cene zavarovanj za potovanja so se dvignile za okoli 10 odstotkov.

Nasprotno pa so se, tako BBC, znižale cene za najem avtomobila. Denimo: tisti, ki so med 1. in 11. junijem letos iskali avto za najem na Hrvaškem in so jih zanimale cene za avgust, so naleteli na 50 odstotkov nižje cene, kot so bile avgusta lani.

Kaj BBC svetuje dopustnikom, ki želijo privarčevati?

Prvi nasvet je preprost – izberite si cenejšo destinacijo. Prav tako ta britanski medij ljudem svetuje, naj preverijo, ali bodo s tako imenovanim all-inclusive letovanjem dejansko privarčevali glede na cene hrane v restavracijah, in, če je to mogoče, odpotujejo v času, ko ni šolskih počitnic. Poleg tega lahko nižje cene dobijo tisti, ki letovanje rezervirajo zgodaj, ali pa tisti, ki lahko potujejo sredi tedna.

 Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje