Je turistov zaradi divjih cen letos na Hrvaškem res manj?

Svet 29. Jun 202305:53 4 komentarji
dopust na hrvaški plaži
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Je na Hrvaškem letos le še za četrtino lanskih turistov, kot trdi hrvaški profesor ekonomije? Razlog za drastičen padec vidi v podivjanih cenah. "Razmere niso normalne," je dejal. Mnogi so ob izjavi profesorja zastrigli z ušesi, hrvaški novinarji pa pregledali podatke, ki kažejo popolnoma drugačno sliko v hrvaškem turizmu.

“Na krilih rezultatov lanske turistične sezone in napovedi, da bo ta še boljša, so mnogi poskrbeli za drastičen dvig cen. A to ne prinaša ničesar dobrega. Primerjal sem številke, koliko tujih turistov je v zadnjih dveh tednih obiskalo Hrvaško, in ta številka je v primerjavi z lansko šokantno nižja, kar štirikrat nižja,” je v oddaji Dnevnik na N1 Hrvaška dejal profesor Željko Garača.

Izjava, o kateri smo poročali, je pri južnih sosedih dvignila kar nekaj obrvi, novinar medija Index.hr pa se je odločil preveriti, kako je profesor prišel do takšnih zaključkov. Garača ni povedal, od kod mu podatki, a ker vstop na Hrvaško preverja hrvaško notranje ministrstvo, je novinar statistiko najprej preveril pri njih. Odgovorili so, da statistke, ali so prihodi na Hrvaško turistične ali druge narave, ne vodijo. Še več: odkar je Hrvaška vstopila v schengen, podatkov o vstopu iz drugih schengenskih držav ministrstvo sploh ne beleži.

Večina turistov pa prihaja prav iz teh držav, torej Avstrije, Nemčije, Slovenije … “Verjetno profesor Garača pri izračunu ni upošteval omenjenih dejstev,” je poročal hrvaški medij.

Da njegova trditev ne drži, dokazujejo tudi podatki hrvaškega statističnega urada. Aprila letos so namreč v turističnih nastanitvah imeli 1, 1 milijona prihodov in tri milijone nočitev, kar je za 31 odstotkov oziroma 20,4 odstotka več kot aprila lani.

Hrvaška obala
PROFIMEDIA

To seveda še ne pomeni, da se število nočitev junija ne bi moglo zmanjšati za 75 odstotkov, kot to trdi Garača, a bi tak padec javnost opazila že prej. Eden takih padcev števila turistov se je namreč zgodil leta 2020, ko so bile meje držav članic Evropske unije zaradi covida-19 zaprte.

V turističnih nastanitvah so takrat imeli sedem milijonov prihodov in 40,8 milijona nočitev. To je za 64,2 odstotka oziroma 55,3 odstotka manj kot leto prej 2019. “Če svetovna panika zaradi pandemije, omejitve potovanj in prekinitev letalskih povezav števila prihodov na Hrvaško niso zmanjšale za 75 odstotkov, je težko verjeti, da se je letos to zgodilo zaradi visokih cen,” piše Index.hr.

Preverili so še podatke hrvaške turistične skupnosti, ki jih zbira s pomočjo portala eVisitor. V sistem ponudniki nastanitev med drugim vnašajo, kdaj so gostje prišli in odšli. “Maja je bilo zaznanih 1.709.962 prihodov in 6.305.249 nočitev, kar v primerjavi z lanskim letom predstavlja 30- oziroma 28-odstotno rast,” so pojasnili v turistični skupnosti. A profesor splitske ekonomske fakultete je govoril o dveh vikendih v juniju, zato so na hrvaškem mediju zaprosili še za te podatke.

“Do zdaj so imeli 2.597.154 prihodov in 12.858.592 nočitev, kar je v primerjavi z lanskim letom primerljivo,” so s podatki postregli na hrvaški turistični zbornici.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje