Levica vladi: “Molk EU ob genocidu, ki ga gledamo vsak dan, je nedopusten”

Slovenija 13. Feb 202414:30 > 14:57 31 komentarjev

Ni več dvoma, da Izrael izvaja genocid nad Palestinci, sta v imenu stranke Levica poudarila Matej Tašner Vatovec in Nataša Sukič. Slovenija bi se po njihovo morala bolj angažirati in narediti vse, kar je v njeni moči, da prepreči genocid. Zato so v stranki pripravili pobudo, s katero pozivajo vlado in zunanje ministrstvo, da pokličeta izraelskega veleposlanika na zagovor, proti državi uvedeta sankcije ter se odločno pridružita tožbi Južne Afrike zoper Izrael.

“Po ponedeljkovih napadih na Rafo se vse bolj izrisuje, kaj je dejanski načrt Izraela. To, kar se dogaja, je korak dlje, ki kaže na to, da je edini načrt, ki ga trenutno ima država Izrael, zmanjšati število Palestincev na območju Gaze,” je v izjavi dejal vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec.

Opozoril je, da Izrael na območju Gaze izvaja etnično čiščenje, ki se v megli vojne dogaja tudi na okupiranem Zahodnem bregu in Vzhodnem Jeruzalemu. “To je zelo skrbno načrtovan poskus države Izrael, da izvede genocid nad Palestinkami in Palestinci. Glede tega ni več nobenega dvoma,” je dodal.

Tašner Vatovec je poudaril, da je nujno, da se tako Slovenija kot mednarodna skupnost bolj angažirata pri preprečevanju genocida v Gazi. Poslanska skupina stranke Levica je v tej luči pripravila pobudo, ki jo je naslovila na zunanjo ministrico Tanjo Fajon in vlado kot celoto.

“Menimo, da politika ubira preveč mlačne tone, je prepočasna. Ljudje tam pa nimajo časa, saj umirajo vsak dan. V stotinah,” je bila ostra poslanka Nataša Sukič

“Predlagamo, da se pokliče izraelskega veleposlanika na zagovor, da se uvede sankcije proti državi Izrael, da se Slovenija odločno pridruži tožbi Južne Afrike zoper Izrael in da se pospešijo ter okrepijo prizadevanja za rešitev dveh držav,” je ob predstavitvi pobude Levice povedala poslanka Sukič.

Slovenija je po njenih besedah kot nestalna članica Varnostnega sveta ZN že zdaj potegnila nekaj potez, ki so morda zgled drugim. Vendar pa v Levici želijo, da postane resničen zgled in “potegne za sabo evropske države, kajti molk EU ob genocidu, ki ga gledamo vsak dan, je nedopusten,” je sklenila.

Pobudi poslanske skupine so se pridružili tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, minister za delo Luka Mesec in minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. “Slovenija naj v izogib dvojnim standardom v polni meri prevzame odgovornost za dogajanje v Gazi in na zasedenih palestinskih ozemljih odločno ukrepa, kot je ukrepala v primeru napada Ruske federacije na Ukrajino,” so med drugim sporočili.

Minister Maljevac je ob tem dodal, naj Slovenija “Palestino nemudoma prizna kot samostojno in suvereno državo”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje