Napadi na Rafo vse silovitejši, Izrael v nočni akciji osvobodil dva talca

Svet 12. Feb 202407:42 1 komentar
Požar po izraelskem obstreljevanju Rafe
Požar po izraelskem obstreljevanju Rafe (Foto: Palestinian Civil Defence/via REUTERS)

V okolici mesta Rafa na jugu Gaze se izraelski napadi zaostrujejo. Nočni napadi iz zraka so v edinem mestu, v katero vojska še ni vstopila, terjali več deset smrtnih žrtev. Ponoči so sicer izraelske sile ob pomoči posebnih enot in obveščevalcev prav v Rafi osvobodile dva talca, ki ju je Hamas zajel oktobra lani. Odpeljali so ju v izraelsko bolnišnico, njuno zdravstveno stanje pa naj bi bilo stabilno.

Izraelska vojska nadaljuje napade na Rafo na jugu območja Gaze, kjer je bilo po navedbah tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva v nočnih zračnih napadih ubitih okoli 100 ljudi. Med njimi so tudi otroci. Poročila o žrtvah niso enotna, saj tiskovna agencija Reuters, ki se prav tako sklicuje na lokalne zdravstvene oblasti, poroča o 37 mrtvih.

Obenem je Izrael zjutraj sporočil, da je v skupni operaciji vojske, obveščevalne agencije in policije v Rafi po skoraj 130 dneh v ujetništvu osvobodil dva talca. Talca – 60-letni Fernando Simon Marman in 70-letni Louis Har – sta bila po navedbah vojske ugrabljena iz kibuca Nir Jicak. Oba naj bi bila v dobrem zdravstvenem stanju, vojska pa ju je s helikopterjem prepeljal v bolnišnico v osrednjem Izraelu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obrambni minister Joav Gallant je reševanje talcev označil za impresivno in po poročanju BBC dodal, da bodo izraelske sile še naprej izpolnjevale svojo zavezo, da ugrabljene talce na kakršen koli način pripeljejo domov.

Dvojico naj bi zadrževali v drugem nadstropju ene od stavb v Rafi, od koder so ju pripadniki izraelskih varnostnih sil rešili v operaciji, ki so jo po besedah tiskovnega predstavnika vojske Daniela Hagarija dolgo načrtovali. Kot je dodal, je med njunim reševanjem izbruhnilo streljanje. Ubitih naj bi bilo več pripadnikov Hamasa, eden od izraelskih vojakov naj bi bil lažje ranjen.

Požar po izraelskem obstreljevanju Rafe Požar po izraelskem obstreljevanju Rafe
Požar po izraelskem obstreljevanju Rafe (Foto: REUTERS/Bassam Masoud)
Škoda po izraelskem obstreljevanju Rafe Škoda po izraelskem obstreljevanju Rafe
Foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa
Poškodovani palestinski otroci po izraelskem napadu na Rafo Poškodovani palestinski otroci po izraelskem napadu na Rafo
Poškodovani palestinski otroci po izraelskem napadu na Rafo (Foto: PROFIMEDIA)
Izraelska vojska med operacijo v Gazi Izraelska vojska med operacijo v Gazi
Foto: REUTERS/Dylan Martinez
Poškodovani palestinski otroci po izraelskem napadu na Rafo Poškodovani palestinski otroci po izraelskem napadu na Rafo
Poškodovani palestinski otroci po izraelskem napadu na Rafo (Foto: PROFIMEDIA)

Palestinsko gibanje Hamas je med napadi 7. oktobra zajelo okrog 250 talcev, po navedbah Izraela jih je približno 130 še vedno v Gazi, od tega naj bi bilo 29 mrtvih. Več deset so jih izpustili med enotedensko prekinitvijo ognja novembra lani, ko je Izrael v zameno osvobodil več kot 200 palestinskih zaporov. Zaradi počasnega tempa reševanja talcev se izraelski premier Benjamin Netanjahu odtlej sooča s protesti in celo pozivi k predčasnim volitvam.

V Kairu trenutno potekajo pogovori o novi prekinitvi ognja in izmenjavi talcev za zapornike, na kar naj bi bil Hamas pripravljen pristati. Netanjahu medtem vztraja, da lahko talce osvobodijo le z vojaškim pritiskom. V tej luči je minuli teden odredil pripravo na obsežno vojaško operacijo v Rafi. To je zadnje večje mesto, v katero izraelska vojska še ni vstopila in kamor se je pred napadi zateklo okoli 1,4 milijona Palestincev z vseh koncev Gaze.

Javnost pretresa tragična zgodba šestletne deklice Hind Radžab, ki je po napadu izraelske vojske na avtomobil njene družine več ur klicala na pomoč, a je nato skupaj z reševalci podlegla izraelskim strelom.

Hamas je posvaril, da bi kopenska ofenziva na Rafo ogrozila pogovore o izpustitvi dodatnih talcev. Svarila glede morebiti katastrofalnih posledic širitve izraelskih operacij na mesto so izdale tudi številne humanitarne organizacije in tuje vlade, vključno z ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje