Lockdown za necepljene od ponedeljka verjetno v celotni Avstriji

Koronavirus 13. Nov 202117:07 > 17:55 6 komentarjev
Kavarna na Dunaju
Leonhard Foeger/REUTERS

Neuradno je bila že sprejeta odločitev, da bo od ponedeljka v celotni Avstriji veljal lockdown za necepljene. Ukrep bo veljal do 24. novembra. Obvezno bo tudi nošenje FFP2 mask v zaprtih prostorih. Izvajal se bo poostren nadzor.

Odločitev o tako imenovanem lockdownu za necepljene je bila v Avstriji neuradno že sprejeta. Znana so pravila: necepljenim bo dom dovoljeno zapustiti zgolj za najbolj nujne zadeve, kot so služba, obisk zdravnika in nakup osnovnih življenjskih potrebščin.

Formalno mora odločitev potrditi še avstrijski parlament. Pričakovati je, da se bo to zgodilo danes ali jutri. Posamezne avstrijske zvezne dežele bodo lahko pravila še dodatno zaostrile. Izvajal se bo poostren nadzor.

Lockdown za necepljene bo veljal do 24. novembra. Ukrep bo mogoče podaljšati, če bodo to zahtevale zdravstvene razmere. Za mlajše od 12 let omejitve ne bodo veljale.

V zaprtih prostorih bo obvezno nošenje FFP2 mask.

S ponedeljkom ukrepe zaostruje tudi Nemčija. Tam bodo tistim, ki niso cepljeni ali niso preboleli koronavirusa, močno otežili dostop do javnega življenja. O delnem lockdownu razmišljajo na Danskem. Nizozemska je že uvedla tri tedenski delni lokcdown. Tako v Nemčiji kot v Avstriji beležijo najvišje število okuženih od izbruha koronavirusa.

Sprva so se Avstrijci pogovarjali o tem, da bi zaprtje za necepljene uvedli zgolj v dveh državah, kjer je epidemiološko stanje najslabše. Očitno pa je naraščanje okužb politiko pripeljalo do odločitve, da bodo lockdown za necepljene uvedli v celotni državi.

Necepljeni bodo lahko stanovanje zapustili zaradi nujnih življenjskih potreb, med to pa sodi tudi stik s partnerjem ali ožjimi sorodniki. Odšli bodo lahko na delovno mesto ali na usposabljanje. Dom bodo lahko zapustili tudi zaradi fizične in duševne sprostive, med kar sodita tudi sprehod in individualna vadba. Izhod je dovoljen tudi zaradi uradnih in sodnih obveznosti, ki jih ni mogoče odložiti. Med izjeme pa so uvrstili še skrb za ljudi, ki potrebujejo pomoč.

Svetovna zdravstvena organizacija WHO je sporočila, da je Evropa zaradi neenakomerne pokritosti s cepivi in ​​omilitve preventivnih ukrepov znova “v središču” pandemije. Število okužb s koronavirusom je doseglo ali preseglo rekordne ravni.

Pričakovati je, da bo do februarja koronavirus v Evropi terjal še 500.000 smrtnih žrtev. Število smrti zaradi koronavirusa se je v zadnjem tednu po vsej celini povečalo za 10 odstotkov. Tako je Evropa postala edina regija na svetu, kjer naraščajo tako smrti zaradi koronavirusa kot tudi število okužb, poročilo WHO povzema Guardian.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje