Logar: Storili bomo vse, da bo Severna Makedonija v EU

Svet 22. Maj 202115:52 > 17:55 0 komentarjev
Anže Logar na srečanju v Severni Makedoniji
MZZRS/TWITTER

Zunanji ministri Slovenije Anže Logar, Češke Jakub Kulhanek in Avstrije Alexander Schallenberg so na srečanju v Skopju izrazili podporo Severni Makedoniji na njeni poti v Evropsko unijo.

Zunanji minister Anže Logar se je z zunanjima ministroma Češke Jakubom Kulhanekom in Avstrije Alexandrom Schallenbergom srečal z makedonskim ministrom za zunanje zadeve Bujarjem Osmanijem, premierjem Zoranom Zaevom in predsednikom države Stevom Pendarovskim.

“Veseli me, da sem danes skupaj z zunanjima ministroma Avstrije in Češke iz skupine Central5 v Skopju. Storili bomo vse, da pomagamo Severni Makedoniji na njeni evropski poti,” je slovensko zunanje ministrstvo Logarjeve besede povzelo na Twitterju.

Logar je napredek Severne Makedonije v procesu približevanja uniji ocenil kot zelo dober in poudaril, da je že zdavnaj izpolnila vse pogoje za začetek pogajanj. Izrazil je obžalovanje zaradi zastoja v širitvenem procesu in poudaril, da je ta bistven za napredek in spremembe v državah regije, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Izrazil je upanje, da bo čim prej prišlo do potrditve pogajalskih okvirjev in sklica prve medvladne konference med EU in Severno Makedonijo. Pozdravil je prizadevanja portugalskega predsedstva za sklic medvladnih konferenc s Severno Makedonijo in Albanijo še v mesecu juniju, kar podpirata tudi avstrijski in češki zunanji minister.

Vodja slovenske diplomacije je ob tem na skupni novinarski konferenci s Kulhanekom, Schallenbergom in Osmanijem dejal, da bo širitev unije na Zahodni Balkan ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta.

Povedal je, da bo Slovenija oktobra gostila neformalni vrh EU-Zahodni Balkan. Cilj je, da bi v prihodnje pripravili tudi redni vrh, je dejal Logar. “Ne gre samo za Zahodni Balkan, ampak za Evropo,” je poudaril. Schallenberg je dejal, da glede tega polaga “velike upe” v slovensko predsedovanje, in obljubil podporo Sloveniji na tem področju. Podprl pa je tudi napore trenutnega portugalskega predsedstva Svetu EU na področju širitve.

Za čimprejšnji začetek pristopnih pogajanj

“Ta skupna pot je zelo močno sporočilo naše polne podpore prizadevanjem Severne Makedonije na njeni poti v EU,” je dejal. Pristopna pogajanja s Severno Makedonijo bi se morala po njegovih besedah že zdavnaj začeti. Skopje pa si to tudi zasluži, je menil. “Čimprejšnji začetek mora biti prednostna naloga EU,” je poudaril.

Glede bolgarske blokade začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo je avstrijski zunanji minister povedal, da imajo vse države članice tudi med samimi pogajanji priložnost, da se v kritičnih točkah oglasijo. “Čustva in retoriko je treba pustiti ob strani, potrebujemo dogovor, želimo dogovor,” je dejal. Logar je ob tem izrazil zadovoljstvo, da bosta predsednika Severne Makedonije Stevo Pendarovski in Bolgarije Rumen Radev naslednji teden skupaj potovala v Rim – tam naj bi se skupaj poklonila delu svetega Cirila in Metoda -, kar da predstavlja izvrstno priložnost za razpravo o tem vprašanju.

Severno Makedonijo je podprl tudi češki minister Kulhanek. “Severna Makedonija sodi v EU,” je zapisal na Twitterju.

Makedonski zunanji minister Osmani se je kolegom iz članic unije zahvalil za podporo. “Avstrija, Češka in Slovenija so zavezane sodelovanju, da bi olajšale širitveni proces EU in da bi Severna Makedonija šla skozi in zaključila svoja pristopna pogajanja. Strinjali smo se, da uporabimo vsa svoja sredstva zdaj in odločno ukrepamo. Vsakršna nadaljnja odložitev bo, kot vemo, povzročila ogromno škodo,” je tvitnil.

Logar, Kulhanek in Schallenberg imajo danes na programu tudi srečanje z makedonskim premierjem Zoranom Zaevom in predsednikom države Stevom Pendarovskim. Takoj za tem naj bi se odpravili v Tirano, kjer se bodo v nedeljo sestali z albansko zunanjo ministrico Olto Xhacko, premierjem Edijem Ramo in predsednikom države Ilirjem Meto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!