London bo odpravil preglede blaga, ki z Otoka potuje na Severno Irsko

Svet 31. Jan 202419:03 0 komentarjev
Protest proti brexitu
Foto: PROFIMEDIA

London namerava odpraviti preglede blaga, namenjenega iz Velike Britanije na Severno Irsko. Prizadeva si namreč za končanje krize, ki na Severnem Irskem traja že od maja 2022.

Britanska vlada namerava odpraviti preglede blaga, namenjenega iz Velike Britanije na Severno Irsko, piše v objavljenem dogovoru med vlado in Demokratsko unionistično stranko (DUP). Z dogovorom si London prizadeva za končanje krize, ki Severno Irsko pesti od maja 2022, ko je stranka Sinn Fein slavila na parlamentarnih volitvah.

Dogovor predvideva manj birokracije in končanje rutinskih pregledov tistega blaga, ki se prevaža iz Velike Britanije na Severno Irsko in bo tam tudi ostalo. Dogovor med Londonom in stranko DUP naj bi bil sprejemljiv za EU, poroča britanski BBC.

Dogovor z Londonom naj bi bil dosežen

Stranka DUP je sicer že pozno v ponedeljek oznanila, da je dosegla dogovor z Londonom, na podlagi katerega bi lahko odpravila blokado na oblikovanje vlade na Severnem Irskem, a podrobnosti o dogovoru ni podala. V Belfastu bi tako lahko prihodnji teden vendarle oblikovali regionalno vlado pod vodstvom podpredsednice republikanske stranke Sinn Fein Michelle O’Neill.

V skladu z velikonočnim sporazumom, ki je leta 1998 končal desetletja prelivanja krvi med protestantskimi unionisti in katoliškimi republikanci, morata vlado na Severnem Irskem sestaviti najmočnejši stranki obeh taborov. Pri tem stranka z največ glasovi postavi premierja, druga pa njegovega namestnika.

Oblikovanje deljene izvršne oblasti v Belfastu od parlamentarnih volitev maja 2022 blokira DUP, saj zaradi nestrinjanja s severnoirskim protokolom zavrača sodelovanje v vladi pod vodstvom stranke Sinn Fein.

Severnoirski protokol sicer ureja trgovinske odnose Severne Irske z Veliko Britanijo in EU po brexitu. Z njim sta Bruselj in London želela preprečiti vrnitev strogega nadzora na meji med Irsko, članico EU, in Severno Irsko. Stranka DUP pa je kritična zlasti do njegove uvedbe carinskega nadzora znotraj Velike Britanije.

Nekateri člani DUP prav tako trdijo, da windsorski okvir, s katerim sta London in Bruselj prilagodila določena pravila v okviru protokola, nezadostno varuje status Severne Irske znotraj Velike Britanije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!