London nad Pariz z ultimatom

Svet 01. Nov 202119:45 > 19:51 0 komentarjev
Boris Johnson
PROFIMEDIA

London je postavil Parizu ultimat v sporu glede ribolovnih pravic po brexitu. Britanska zunanja ministrica Liz Truss je danes v pogovoru za televizijo Sky News dejala, da se mora spor rešiti v 48 urah, drugače bodo zahtevali kompenzacijo v okviru dogovora z Evropsko unijo.

“Ta problem se mora rešiti v roku 48 ur,” je dejala ministrica Liz Truss. Drugače bo Velika Britanija sprožila mehanizme v okviru dogovora o brexitu in zahtevali kompenzacijo, je še napovedala. “To bomo naredili, če Francozi ne bodo popustili,” je zagotovila.

“Nehajte groziti britanskim ribiškim ladjam. Nehajte groziti pristaniščem v Rokavskem prelivu. In sprejmite, da imamo prav, ko delimo ribiške dovolilnice v skladu s trgovinskim sporazumom,” je dodala. Pariz očita Londonu, da francoskim ribičem onemogoča dostop do dovolilnic za ribolov v britanskih vodah. Francija je napovedala, da bo od torka nekatera pristanišča zaprla za britanske ladje in opravljala strožji nadzor nad ribiči iz Združenega kraljestva, če ne bodo dosegli dogovora z Londonom. V okviru tega bi opravljali tudi strožji nadzor tovornjakov. London vse očitke zavrača in grozi s povračilnimi ukrepi, ki bi vplivali na celo Evropsko unijo.

Da bi spor razrešili tik pred iztekom francoskega roka je Evropska komisija za danes popoldan sklicala sestanek, na katerem naj bi po video povezavi sodelovali visoki predstavniki Francije in Velike Britanije ter otokov Jersey in Guernsey. Namen sestanka je, da bi našli hitro rešitev nerešenih težav, je potrdila neimenovana tiskovna predstavnica Evropske komisije. Francoski predsednik Emmanuel Macron je prepričan, da je sedaj na potezi Velika Britanija. “Če Britanci ne bodo naredili konkretnih korakov, moramo 2. novembra ukrepati,” je dejal Macron v nedeljo zvečer ob robu vrha G20 v Rimu.

Francijo je razjezila septembrska odločitev oblasti v Veliki Britaniji in na otoku Jersey, ki so več deset francoskim ribiškim čolnom zavrnile izdajo dovoljenj za ribolov v svojih ozemeljskih vodah. Za licence so morali francoski ribiči zaprositi zaradi britanskega izstopa iz EU. Pariz je opozoril, da London s tem krši sporazum o brexitu. London na drugi strani trdi, da ribiči niso predložili vseh potrebnih dokumentacij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!