London obtožil Peking kibernetskih napadov. Ta obtožbe zavrača

Svet 26. Mar 202418:04 0 komentarjev
Kibernetski napad
PROFIMEDIA

Zaradi kibernetskih napadov s Pekingom povezanih hekerjev na britanske demokratične institucije in poslance v letih 2021 in 2022 je britansko zunanje ministrstvo danes na pogovor poklicalo kitajskega odpravnika poslov. Peking obtožbe o vpletenosti zavrača.

V pogovoru so kitajskemu diplomatu izrazili “obsodbo s kitajsko državo povezanih organizacij in posameznikov, ki izvajajo zlonamerne kibernetske dejavnosti proti britanskim demokratičnim institucijam in poslancem”. Izpostavili so, da britanska vlada ne bo dopuščala tovrstnih dejavnosti in da bo v odgovor s partnerji po vsem svetu še naprej odločno ukrepala.

Na pogovor so ga poklicali, potem ko je namestnik predsednika britanske vlade Oliver Dowden v ponedeljek britanske poslance seznanil z omenjenima hekerskima napadoma, katerih tarča so bili državna volilna komisija in poslanci, tudi tisti, ki so bili kritični do Kitajske. V zvezi s slednjim je London uvedel sankcije proti dvema posameznikoma in podjetju.

Dowden je v času pred splošnimi volitvami še izpostavil, da je šlo za resni grožnji, da pa so oba napada preprečili in da nista vplivala na varnost volitev. Po poročanju britanskih medijev naj bi sicer hekerji pridobili dostop do strežnikov s kopijami volilnih imenikov s podatki 40 milijonov volivcev. Da stoji za kibernetskimi napadi na njihove institucije, sta v ponedeljek Kitajsko obtožili tudi ameriška in novozelandska vlada.

Ameriško ministrstvo za pravosodje je sporočilo, da so obtožili sedem Kitajcev, ker so 14 let izvajali “plodno globalno hekersko operacijo”, katere namen je bila pomoč Kitajski pri gospodarskem vohunjenju in drugih obveščevalnih ciljih. Med drugim so poslali več kot 10.000 elektronskih sporočil podjetjem, politikom in novinarjem, ki delajo v ZDA in tujini, je v ponedeljek povedala namestnica ameriškega generalnega tožilca Lisa Monaco.

Po navedbah Washingtona za to operacijo stoji skupina APT31, ki naj bi jo vodilo vplivno kitajsko ministrstvo za državno varnost. Nova Zelandija pa je v ponedeljek sporočila, da je leta 2021 sistem parlamentarnega urada, ki objavlja zakone, napadla s kitajsko državo povezana hekerska skupina. Na pogovor je zato poklicala kitajskega veleposlanika. Po omenjenih izjavah je Peking danes odločno uradno protestiral pri ZDA in “drugih ustreznih straneh”, je povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lin Jian. Dodal je, da bo Peking sprejel vse potrebne ukrepe za zaščito svojih zakonitih pravic in interesov.

Washington je še obsodil, da izkorišča obveščevalno zvezo Five Eyes “za zbiranje in širjenje lažnih informacij o grožnjah kitajskih hekerjev”. V tej zvezi so ZDA, Velika Britanija, Avstralija, Kanada ter Nova Zelandija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!