London želi omejiti število študentov iz tujine

Svet 25. Nov 202218:59 0 komentarjev
študenti, študij, študentke
PROFIMEDIA

Britanska vlada želi omejiti priseljevanje, zato razmišlja o znatni omejitvi števila študentov iz tujine. "Na mizi so vse možnosti," je po poročanju britanskih medijev, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, dejal britanski premier Rishi Sunak.

London želi omejiti število priseljencev, potem ko je njihovo število doseglo nov rekord. Tiskovni predstavnik vlade je pojasnil, da preverjajo vizumska pravila za tuje študente za “manjvredne študijske programe” ter pravila za svojce študentov. Tujci bi tako imeli dostop le do najboljših univerz, svojce pa bodo lahko pripeljali s seboj le v nekaterih primerih ali sploh ne.

V britanski vladi glede tega vprašanja ni soglasja. Medtem ko notranja ministrica Suella Braverman po poročanju časnika Times poudarja, da sta zaradi priseljevanja preobremenjena zdravstveni in izobraževalni sistem, vidi finančni minister Jeremy Hunt v ciljno usmerjenem priseljevanju motor za britansko gospodarstvo. Konservativna vlada je doslej spodbujala priseljevanje študentov iz tujine.

Po podatkih britanskega statističnega urada, objavljenih v četrtek, je iz tujine na Otok v obdobju med junijem lani in junijem letos prišlo 277.000 tujih študentov, ki predstavljajo 39 odstotkov vseh priseljencev iz nečlanic EU v tem obdobju. Leto poprej jih je bilo pol manj.

Po pisanju Timesa je največ študentov iz Indije, največ svojcev pa so s seboj pripeljali študenti iz Nigerije. Omejevanje priseljevanja je bila ena glavnih obljub zagovornikov brexita, zato naraščanje števila priseljencev velja za neuspeh konservativne vlade pri doseganju lastnih ciljev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!