Lufthansa na kolenih: zaradi stavke odpovedanih 90 odstotkov letov

Svet 20. Feb 202414:02 0 komentarjev
Stavka letališkega osebja Lufthanse
Foto: PROFIMEDIA

Zaradi stavke Lufthansinega letališkega osebja je bilo danes odpovedanih 90 odstotkov letov, med njimi tudi današnji let z ljubljanskega letališča v München. Stavka, ki naj bi se predvidoma končala v sredo zjutraj, je vplivala na okoli 100.000 potnikov.

Zaradi stavke Lufthansinega letališkega osebja je letalski prevoznik danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa odpovedal 90 odstotkov letov. Opozorilna stavka naj bi se predvidoma končala v sredo zjutraj.

Največji nemški letalski prevoznik je lahko izvedel le deset odstotkov od načrtovanih 1.000 poletov, so v podjetju povedali za dpa. Prizadetih je bilo okoli 100.000 potnikov. Stavka je bila opazna predvsem na frankfurtskem in münchenskem letališču, so pa lete odpovedali tudi drugod, poroča agencija.

Kot so za N1 povedali na Fraportu, ki upravlja brniško letališče, bil odpovedan današnji opoldanski prihod in odhod v München, let v Frankfurt pa ostaja v voznem redu. Dodali so še, da s strani nemškega prevoznika za zdaj še nimajo informacij, ali bo stavka morebiti vplivala tudi na sredine lete na/z ljubljanskega letališča.

Stavka letališkega osebja Lufthanse
Foto: PROFIMEDIA

Stavko je sklical sindikat Verdi. Že v ponedeljek zvečer so jo začeli tehniki in IKT-strokovnjaki, danes zjutraj so se jim pridružili še drugi zaposleni na letališčih. Nezadovoljni so predvsem s plačami.

Verdi zahteva 12,5-odstotno zvišanje plač za več kot 20.000 zaposlenih ter inflacijski dodatek v višini 3.000 evrov, ki bi ga podjetje obročno izplačevalo v prihodnjem letu. Lufthansa je po poročanju dpa nedavno pristala na okoli 10-odstotno zvišanje plač in izplačan dodatek v naslednjih 25 mesecih. Plačo bi zaposlenim zvišali decembra letos.

Stavka letališkega osebja Lufthanse
Foto: PROFIMEDIA

Vodja Verdijeve pogajalske skupine Marvin Reschinsky zahteva boljšo ponudbo podjetja. “V primerjavi s piloti je ponujeno zvišanje plač za letališko osebje občutno prenizko,” ga povzema dpa.

Letališko osebje je stavkalo že pred dvema tednoma. “Že drugič smo dokazali, da znamo stavkati,” je Lufthanso opozoril Reschinsky in dodal, da bi bilo pametno čim hitreje priti do rešitve.

Stavka letališkega osebja Lufthanse
Foto: PROFIMEDIA

Med stavko v začetku meseca je bil letalski prevoznik primoran odpovedati okoli 900 letov.

Naslednji krog pogajanj med Verdijem in Lufthanso je predviden v sredo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!