Zaradi stavke osebja Lufthanse odpovedani leti z Brnika

Svet 19. Feb 202415:26 0 komentarjev
Lufthansa. (Foto: PROFIMEDIA)

Letališko osebje, zaposleno pri nemškem letalskem prevozniku Lufthansa, bo v torek stavkalo. Pri Lufthansi opozarjajo, da bo posledično prišlo do velikega števila odpovedi letov. Nekateri zaposleni bodo s stavko začeli že danes, zato prihaja tudi do odpovedi današnjih letov. Lufthansina letala letijo tudi na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana. Tako sta bila odpovedana torkova leta med Münchnom in Brnikom, medtem ko leti med Frankfurtom in Brnikom za zdaj ostajajo na sporedu.

Večina letališkega osebja Lufthanse na letališčih v Frankfurtu, Münchnu, Hamburgu, Berlinu, Düsseldorfu, Köln-Bonnu in Stuttgartu bo stavko začela v torek ob 4. uri. Po besedah glavnega pogajalca sindikata Verdi Marvina Reschinskega pa bo tehnično, logistično, tovorno in informacijsko osebje začelo stavkati že danes ob 20. uri.

Stavka se bo predvidoma končala v sredo okoli 7. ure.

Lufthansa je odpovedala več deset današnjih letov v svojem vozlišču v Frankfurtu. Odpovedani so bili predvsem leti po Evropi, medtem ko so bile glavne medcelinske povezave z destinacijami, kot sta Buenos Aires in Cape Town, še naprej predvidene. Pri Lufthansi so ob tem opozorili, da bo v torek in sredo, ko bo potekal glavni del stavke, prišlo do večjega števila odpovedi letov. Po napovedih letalskega prevoznika bo med stavko izvedenih približno 10 do 20 odstotkov letov.

Lufthansina letala letijo tudi na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana. Tako sta bila odpovedana torkova leta med Münchnom in Brnikom, medtem ko leti med Frankfurtom in Brnikom za zdaj ostajajo na sporedu, izhaja iz voznega reda, objavljenega na spletni strani ljubljanskega letališča. Po oceni letalskega prevoznika, ki pripravlja alternativni vozni red, bo stavka vplivala na več kot 100.000 potnikov. Vodja kadrovske službe letalske družbe Michael Niggemann je obsodil odločitev sindikata Verdi in dejal, da bo ukrep ponovno “nesorazmerno obremenil naše goste”.

V sindikatu Verdi, ki je sklical stavko, slednjo opravičujejo s trditvijo, da v pogajanjih o delovnih pogojih ni bilo napredka. Med spornimi točkami je bila po mnenju sindikata tudi prenizka plača, ki je bila zaposlenim ponujena v primerjavi z drugimi kategorijami zaposlenih, kot so piloti. “Ne želimo te eskalacije. Želimo hiter rezultat za zaposlene in potnike,” pravijo v sindikatu, ki zahteva 12,5-odstotno povišanje plač in najmanj 500 evrov več na mesec. Lufthansa je decembra ponudila zvišanje plač za štiri odstotke in dodatno 5,5-odstotno zvišanje februarja 2025. Napovedali so tudi izplačilo 3000 evrov inflacijskega dodatka. Naslednji krog pogajanj med predstavniki zaposlenih in Lufthanse bo potekal 21. februarja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!