Lukašenko v Pekingu: Svetovnih vprašanj ni mogoče reševati brez Kitajske

Svet 28. Feb 202318:02 1 komentar
Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko na obisku na Kitajskem
Maxim Guchek/REUTERS

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je danes prišel na večdnevni državni obisk v Peking. V luči mirovnega načrta za rešitev konflikta v Ukrajini, ki ga je Kitajska sprtima stranema predložila minuli petek, na prvo obletnico ruske invazije, je med drugim pohvalil stališče Pekinga do vojne ter izrazil prepričanje, da danes nobenega vprašanja na svetu ni mogoče rešiti brez Kitajske. Lukašenko se bo srečal tudi s kitajskim predsednikom.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je danes prispel na tridnevni obisk v Peking, kjer se bo med drugim sestal s kitajskim voditeljem Ši Džinpingom, poročanje beloruske državne tiskovne agencije Belta povzema francoska AFP. Kot je izjavil pred prihodom, danes nobenega vprašanja na svetu ni mogoče rešiti brez Kitajske.

“Predsednik Aleksander Lukašenko je prispel na državni obisk na Kitajsko,” je poročala Belta. V pogovoru za kitajsko državno tiskovno agencijo Xinhua je beloruski predsednik pred potovanjem med drugim povedal, da se veseli srečanja s svojim “starim prijateljem” Šijem.

V luči mirovnega načrta za rešitev konflikta v Ukrajini, ki ga je Kitajska sprtima stranema predložila minuli petek, na prvo obletnico ruske invazije, je pohvalil stališče Pekinga do vojne. To namreč “priča o njegovi miroljubni zunanji politiki ter je nov in izviren korak, ki bo imel daljnosežen vpliv po vsem svetu”, je po navedbah Xinhue dejal Lukašenko.

Lukašenko: Svetovnih vprašanj ni mogoče reševati brez Kitajske

“Danes nobenega vprašanja na svetu ni mogoče rešiti brez Kitajske,” je še ocenil Lukašenko, sicer tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina. Belorusija, ki meji tako na Ukrajino kot Rusijo, je finančno in politično odvisna od Putinove vlade. Lani je Moskvi dovolila, da je njeno ozemlje uporabila za napad na Ukrajino. Kijev skrbi, da bi se to ponovilo.

V Pekingu so pred obiskom beloruskega predsednika poudarili pomen celovitega strateškega partnerstva z Minskom, navaja AFP. Kitajski zunanji minister Qin Gang je v petkovem telefonskem pogovoru beloruskemu kolegu Sergeju Alejnikovu izrazil pripravljenost Kitajske za poglabljanje medsebojnega političnega zaupanja. Kot je dejal, bo Peking še naprej podpiral Minsk pri ohranjanju nacionalne stabilnosti in nasprotoval tako poskusom vmešavanja “zunanjih sil” v notranje zadeve Belorusije kot tudi enostranskim sankcijam proti tej državi.

Preberite še: Nevarno sporočilo po srečanju Putina s kitajskim visokim diplomatom

EU podaljšala sankcije Belorusiji

Evropska unija je v ponedeljek za eno leto podaljšala sankcije proti Belorusiji zaradi njene podpore ruski invaziji na Ukrajino in represije, ki jo beloruske oblasti izvajajo doma.

Lukašenko in Ši sta se sicer nazadnje srečala septembra lani ob robu vrha voditeljev Šanghajske organizacije za sodelovanje (SCO) v uzbekistanskem Samarkandu, še navaja AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje