Lula da Silva ponovno vstopa v bitko za predsednika Brazilije

Svet 22. Jul 202209:46 > 09:52 1 komentar
Lula da Silva
Ton Molina/REUTERS

Brazilska Delavska stranka je za kandidata za predsednika države na letošnjih volitvah imenovala nekdanjega predsednika Luiza Inacia Lula da Silvo. Na volitvah, ki bodo 2. oktobra, se bo Lula da Silva pomeril z dosedanjim predsednikom, desničarjem Jairjem Bolsonarom.

Nekdanji brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je bil imenovan za predsedniškega kandidata Delavske stranke (PT) na prihajajočih volitvah, na katerih se bo pomeril z desničarskim populistom Jairjem Bolsonarom. Kot je zapisal na Twitterju, se je v tekmo podal, ker želi ustaviti uničevanje države.

“Ne bi mi bilo treba ponovno postati predsednik. Lahko bi obdržal naziv najboljšega predsednika v zgodovini in zadnja leta svojega življenja preživel v miru,” je 76-letni nekdanji predsednik dodal na Twitterju. “Vendar sem videl uničevanje države. Zato sem se odločil, da se vrnem,” je zapisal.

Bolsonaro bo predvidoma imenovan za predsedniškega kandidata Liberalne stranke. Prvi krog predsedniških volitev bo v Braziliji 2. oktobra.

Lula da Silva, nekdanji sindikalni voditelj, ki je bil brazilski predsednik dva mandata med letoma 2003 in 2010, trenutno v anketah vodi pred Bolsonarom. Kot predsednik je s socialnimi programi pomagal milijonom iz revščine in vodil državo v gospodarski razcvet. Poleg teh uspehov pa se je v Braziliji še naprej nenadzorovano širila endemična korupcija. Leta 2018 je bil Lula da Silva zaradi korupcije in pranja denarja obsojen na 12 let zapora, kar mu je onemogočilo sodelovanje na predsedniških volitvah leta 2018, na katerih je slavil Bolsonaro.

Brazilsko vrhovno sodišče je lani razveljavilo obsodbo zaradi korupcije, s čimer so mu omogočili, da ponovno kandidira na volitvah. Lula da Silva je sicer v zaporu preživel 580 dni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje