Lula da Silva zaprisegel, Bolsonaro na letalo in v ZDA

Svet 01. Jan 202320:22 2 komentarja
Luiz Inacio Lula da Silva
Jacqueline Lisboa/REUTERS

Luiz Inacio Lula da Silva je pred kongresom uradno zaprisegel za svoj tretji mandat na čelu Brazilije. Dosedanji predsednik Jair Bolsonaro se ceremonije ni udeležil.

Luiz Inacio Lula da Silva je danes pred kongresom uradno zaprisegel za svoj tretji mandat na čelu Brazilije, potem ko je oktobra v drugem krogu volitev premagal dosedanjega predsednika Jairja Bolsonara. Ta se ceremonije v prestolnici ni udeležil, poročajo tuje tiskovne agencije.

77-letni Lula da Silva, nekdanji sindikalist, se je tako vrnil na položaj, ki ga je že zasedal med letoma 2003 in 2010.

Podporo v prestolnico prišlo izrazit več deset tisoč ljudi

Podporo povratniku na čelo največjega latinskoameriškega gospodarstva je v prestolnico Brasilia prišlo izrazit več deset tisoč ljudi. Ceremonija se je začela z minuto molka za legendarnega nogometaša Peleja in zaslužnega papeža Benedikta XVI., ki sta preminila v zadnjih dneh.

Bolsonarovi podporniki so se sicer s težavo sprijaznili s porazom svojega favorita. V tednih po volitvah so organizirali več protestov, na katerih je prišlo tudi do spopadov s policijo. Več sto jih je v četrtek v prestolnici pred sedežem oboroženih sil zahtevalo, naj vojska Luli prepreči vrnitev na oblast.

Bolsonaro se je v petek vkrcal na eno od predsedniških letal in se odpravil v ZDA na Florido.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje