Lula ob ponovnem prevzemu oblasti z obljubami o prenovi in poenotenju Brazilije

Svet 02. Jan 202309:41 0 komentarjev
Lula da Silva
PROFIMEDIA

Novi brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je ob nedeljski prisegi na položaj, ki ga je že zasedal dva mandata med letoma 2003 in 2010, napovedal odločen boj za revne in za okolje ter obljubil obnovo in poenotenje države po štiriletni vladavini desničarskega predhodnika Jairja Boslonara.

77-letnega Lulo da Silvo so na ulicah prestolnice Brasilia kljub hudi vročini v nedeljo pozdravile navdušene množice. Mimo kakih 300.000 večinoma rdeče oblečenih privržencev se je popeljal skupaj s svojo soprogo in podpredsednikom Geraldom Alckminom.

Lulova prisega je požela tudi močno mednarodno podporo, saj so se je udeležile visoke delegacije iz 68 držav, med njimi španski kralj ter voditelji Portugalske, Nemčije, Argentine, Kolumbije, Urugvaja, Ekvadorja, Bolivije, Čila, Paragvaja in Hondurasa, poroča španska tiskovna agencija EFE.

V govoru ob prisegi pred kongresom se je Lula zavezal, da si bo prizadeval odpraviti zapuščino gospodarskega pešanja nekdanjega predsednika Jaira Bolsonara, naraščanja revščine in krčenja sredstev za zdravstvo, šolstvo in znanost. Prejšnji administraciji je poleg tega očital, da je s svojim neustreznim odzivom na pandemijo covida-19 zakrivila genocid.

“Zaradi teh grozljivih razvalin se zavezujem, da bom obnovil državo skupaj z brazilskim narodom,” je poudaril in zatrdil, da se bo boril za revne Brazilce, rasno in spolno enakopravnost ter končanje krčenja amazonskega pragozda, ki se je v času Bolsonarovega vladanja močno okrepilo.

Lula da Silva
REUTERS/Ueslei Marcelino

Iz kongresa se je nato karizmatični, a tudi kontroverzni Lula odpravil v predsedniško palačo Planalto, kjer mu je osem izbranih predstavnikov državljanov – med njimi učitelj, invalid, nadarjen desetletnik in znan voditelj domorodnega prebivalstva – izročilo rumeno-zeleni predsedniški trak, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ta čast sicer tradicionalno pripade odhajajočemu predsedniku, a je Bolsonaro prekinil s tradicijo in je, namesto da bi se udeležil nedeljske predaje oblasti, v petek raje odpotoval v ZDA na Florido.

Lula je ob prevzemu predsedniškega traku zajokal in Brazilcem znova obljubil boj za pravičnejšo državo, obenem pa ponudil roko sprave svojim nasprotnikom oziroma vsem tistim, ki niso volili zanj. “Vladal bom za vseh 215 milijonov Brazilcev. Ne obstajata dve Braziliji. Smo ena država, en narod,” je poudaril.

Kasneje se je novi predsednik nemudoma lotil dela in je med drugim že podpisal več odlokov, s katerimi je znova poostril nadzor nad orožjem in okoljske predpise ter obudil sklad za zaščito amazonskega pragozda.

Danes naj bi se Lula po poročanju brazilskih medijev, ki jih navaja nemška tiskovna agencija dpa, osebno poklonil brazilski nogometni legendi Peleju, ki je umrl v četrtek v starosti 82 let. Udeležil naj bi se namreč javnega bedenja za pokojnikom na stadionu v njegovem rojstnem kraju Santos. Pelejev pogreb bo v družinskem krogu v torek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!