Bolgarija obljubila Ukrajini obrambno pomoč, Zelenski potuje še v Turčijo

Svet 06. Jul 202308:39 > 20:15 12 komentarjev
Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski v Bolgariji (Foto: Ukrainian Presidential Press Service/via REUTERS)

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je danes obiskal Bolgarijo, ki je Ukrajincem obljubila dodatno obrambno podporo. Medtem je bil Lvov ponoči znova tarča ruskih zračnih napadov.

Nova prozahodna bolgarska vlada je danes Ukrajini obljubila dodatno podporo v boju proti ruski agresiji. Bolgarski premier Nikolaj Denkov je ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu med njegovim obiskom v Sofiji obljubil obrambno pomoč, kot tudi pomoč pri zdravljenju ukrajinskih vojakov ter usposabljanju vojaškega in zdravstvenega osebja.

Ukrajinski predsednik je med obiskom zaprosil za dobavo bolgarskega orožja ukrajinskim silam. “Upamo, da bomo s pomočjo tega orožja še naprej reševali številna življenja ukrajinskih civilistov,” je dejal. Denkov je poudaril, da se morajo ruske sile umakniti iz Ukrajine in da je bolgarski parlament sprejel že tri resolucije za dobavo orožja Ukrajini. Pojasnil je, da bolgarska podpora Ukrajini vključuje tudi zdravljenje ranjencev ter usposabljanje ukrajinskega vojaškega in zdravstvenega osebja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ukrajinski predsednik je Sofijo obiskal v času, ko se Bolgarija pripravlja na potrditev pošiljanja vojaške pomoči neposredno Ukrajini, s čimer bi spremenila svojo dosedanjo prakso dobave orožja Kijevu prek tretjih držav. Jutri bo Zelenski odpotoval še v Turčijo, kjer se bo s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom pogovarjal o dogovoru o izvozu ukrajinskega žita, ki ga bo kmalu treba spet podaljšati, in vojni v Ukrajini, poroča državna tiskovna agencija Anadolu.

Ruske oblasti pa so se na obisk Zelenskega v Bolgariji odzvale s kritiko in ocenile, da skuša ukrajinski voditelj “vplesti druge države” v spor med Rusijo in Ukrajino. “Številne države so že neposredno in posredno vpletene v ta konflikt, režim v Kijevu pa dela vse, kar je mogoče, da bi v ta konflikt skoraj neposredno potegnil čim več držav,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Vodlodimir Zelenski
Foto: Spasiyana Sergieva/REUTERS

Napad v Lvovu zahteval smrtne žrtve

Ukrajina je bila pred tem ponoči znova tarča ruskih zračnih napadov. Ruske rakete so zadele stanovanjsko stavbo v mestu Lvov, pri čemer je bilo ubitih pet ljudi, najmanj 50 jih je bilo ranjenih. Pod ruševinami ostaja ujetih več ljudi.

“V ruskem raketnem napadu je bila poškodovana stanovanjska stavba. Uničeni sta bili 3. in 4. nadstropje,” je v objavi na Telegramu pojasnil ukrajinski notranji minister Igor Klimenko in potrdil, da so po doslej znanih podatkih umrle štiri osebe, še devet pa je bilo ranjenih. Dodal je še, da si reševalci prizadevajo doseči tiste, ki so še vedno ujeti pod ruševinami. Župan Lvova Andrij Sadovij je medtem sporočil, da je bil v napadu poškodovan tudi študentski dom na Politehnični univerzi v Lvovu. “To je največji napad na civilno infrastrukturo v Lvovu od začetka ruske invazije,” je še opozoril.

Ruske sile so ponoči obstreljevale tudi regijo Herson na jugu Ukrajine, pri čemer sta bili ubiti najmanj dve osebi, deset pa je bilo ranjenih, je danes na Telegramu zapisal vodja vojaške uprave regije Oleksandr Prokudin. Dodal je, da so ruske sile izvedle najmanj 84 artilerijskih napadov in nad Herson izstrelile 38 raket, pri čemer naj bi zadeli tudi naseljena območja. Število smrtnih žrtev je tekom dneva naraslo.

Zračni napadi na Lvov Zračni napadi na Lvov
Presidential Press Service/REUTERS
Zračni napadi na Lvov Zračni napadi na Lvov
Presidential Press Service/REUTERS
Zračni napadi na Lvov Zračni napadi na Lvov
Presidential Press Service/REUTERS
Zračni napadi na Lvov Zračni napadi na Lvov
Presidential Press Service/REUTERS
Zračni napadi na Lvov Zračni napadi na Lvov
Presidential Press Service/REUTERS
Zračni napadi na Lvov Zračni napadi na Lvov
Presidential Press Service/REUTERS

Ukrajina je od začetka ruske invazije s pomočjo Zahoda znatno okrepila svoje sisteme zračne obrambe, vendar pa je tiskovni predstavnik ukrajinskih letalskih sil Jurij Ignat nedavno opozoril, da vojaška pomoč Zahoda še vedno ne zadostuje za varovanje celotne države pred zračnimi napadi. “Sistemi zračne obrambe so nameščeni tam, kjer so najbolj potrebni, in ščitijo velika mesta, infrastrukturne objekte, jedrske elektrarne in fronto. Za pokritje države, kot je Ukrajina, pa imamo milo rečeno premalo zmogljivosti,” je dodal.

Po tem ko sta Rusija in Ukrajina druga drugo obtožili načrtovanja provokacij na območju zaporoške jedrske elektrarne, so oblasti v Kijevu sporočile, da se “zmanjšujejo napetosti”.

Zelenski: Počasna dobava orožja preložila začetek protiofenzive

Počasna dobava vojaške pomoči Ukrajini je odložila začetek protiofenzive, kar je Rusiji omogočilo, da je utrdila svoje položaje na zasedenih območjih, tudi z minami, pa je v intervjuju, ki ga je v sredo predvajal CNN, izjavil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ob tem je Zahod ponovno pozval k dobavi raket dolgega dosega in bojnih letal F-16.

“Naša protiofenziva napreduje počasi zaradi določenih težav na bojišču,” je dejal Zelenski in kot enega od glavnih problemov navedel postavljanje min na zasedenih območij. Priznal je, da si je želel protiofenzivo začeti prej, saj “smo vsi razumeli, da bodo v nasprotnem primeru mine postavljene na bistveno večjem delu našega ozemlja”.

“Hvaležen sem ZDA kot voditeljem naše podpore, vendar sem tako njim kot evropskim zaveznicam večkrat povedal, da bi radi protiofenzivo začeli prej, za kar pa bi potrebovali vse orožje in vojaško opremo,” je nadaljeval in pojasnil, da je poznejši začetek protiofenzive Rusiji omogočil, da je utrdila svoje položaje na zasedenih območjih.

Opozoril je, da ukrajinske sile na nekaterih delih fronte še vedno ne morejo niti pomisliti na začetek spopadov, saj nimajo ustreznega orožja. “In metati naše ljudi v smrt z ruskim orožjem dolgega dosega bi bilo preprosto nehumano,” je dodal ukrajinski predsednik. V luči tega je Zahod ponovno zaprosil za naprednejše orožje, kot so ameriške rakete dolgega dosega ATACMS in bojna letala F-16. “Ne gre za ukrajinsko prednost na nebu pred Rusi. Gre za enakopravnost,” je dejal in opozoril na težave pri napredovanju ukrajinskih sil na bojišču brez podpore iz zraka in raket dolgega dosega.

Ukrajina in Rusija izmenjali 90 vojnih ujetnikov

Ukrajina in Rusija sta v okviru nove izmenjave vojnih ujetnikov skupno izmenjali 90 ljudi, so danes sporočili iz Kijeva in Moskve. Po navedbah ukrajinske strani se je iz ruskega ujetništva vrnilo 45 vojakov, enako število pa se jih je iz ukrajinskega ujetništva vrnilo v Rusijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruska stran je ukrajinski vrnila 45 vojakov, pripadnikov nacionalne garde in civilne obrambe, je na Telegramu sporočil vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak. Rusko obrambno ministrstvo je medtem potrdilo, da se je iz ukrajinskega ujetništva vrnilo 45 ruskih vojakov. Poleg tega naj bi ruska stran ukrajinskim staršem vrnila dva otroka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje