Na Madžarskem zapirajo toplice, gledališča, muzeje. Očitek vladi: “Ne pomagate”

Gospodarstvo 31. Okt 202211:41 4 komentarji
Spa, Cegled
Toplice v madžarskem Cegledu (PROFIMEDIA)

Višje cene so v zategovanje pasu prisilile kar nekaj madžarskih občin. Ponekod tako med drugim zapirajo toplice, gledališča in muzeje. Pred pomembno preizkušnjo je tudi madžarski hotelirski sektor, pri čemer je vodstvo največjega hotela na Madžarskem sprejelo odločitev, da bo hotel od novembra do marca zaprt.

Zaradi vse višjih stroškov obratovanja javni objekti v več deset madžarskih mestih zapirajo svoja vrata, poroča bruseljski Euronews. Kot dodaja, višji stroški najpogosteje prizadenejo gledališča, toplice, bazene, muzeje in objekte, namenjene športu.

V letošnji zimi bi lahko svoja vrata zaprla več kot četrtina madžarskih zdraviliških hotelov, kažejo podatki, ki jih je po navedbah madžarskega Telexa predstavil častni predsednik Zveze madžarskih hotelov in restavracij (MSZÉSZ) Tamás Flesch. Po njegovih besedah bo poleg visokih stroškov na poslovanje hotelov negativno vplivalo tudi zmanjšano povpraševanje, saj si bodo Madžari zaradi inflacije težje privoščili počitnice.

Če bi želel sektor poslovati ekonomično, bi moral po Fleschevih besedah dvigniti cene za okoli 50 odstotkov. Vendar to ni realistično, saj večina gostov prihaja z Madžarske.

Med mesti, ki jih je kriza prisilila v zategovanje pasu, sta Szeged s 160.000 prebivalci in bližnji Makó na jugu Madžarske, navaja Euronews. Po besedah podžupana Szegeda Tamása Kovácsa je njihov račun za plin sedemkrat višji, vlada v Budimpešti pa se ne zgane, da bi pomagala.

Kot je opisal podžupan, so nekatere madžarske občine “delno nefunkcionalne” od septembra, pri čemer pa se vseeno trudijo izvajati obvezne naloge, povezane z javnim življenjem, čeravno z redkejšim javnim transportom ali zaprtimi ustanovami.

Szeged
PROFIMEDIA

Podobno je tudi drugod po Madžarski, kjer se občinske oblasti spopadajo s pet- do desetkrat višjimi cenami energentov, v prispevku Euronewsa navajata Mark Armstrong in Ádám Magyar.

V mestu Makó, kjer so že zaprli muzej in športno dvorano, so medtem zagotovili, da bo tamkajšnje zdravilišče ostalo odprto – za turizem je namreč ključnega pomena. “Savna je največji porabnik energije,” je za Euronews povedala Noémi Lajtosné Papp. V zdravilišču jih imajo devet, a da bi privarčevali, vse ne obratujejo naenkrat.

V madžarski prestolnici Budimpešta zapiranj javnih ustanov doslej ni bilo, vendar pa se zasebni sektor sooča z velikimi težavami. Tako je denimo vodstvo največjega madžarskega hotela – Hotel Hungária s 499 sobami – naznanilo, da bo hotel od 1. novembra do marca zaprt, saj bi bilo pod trenutnimi pogoji njegovo poslovanje neekonomično.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje