Francoski predsednik Šiju: Zanašam se na vas, da boste Rusijo spravili k pameti

Svet 06. Apr 202307:02 > 17:50
Emmanuel Macron, Ši Džinping in Ursula von de Leyen
Ludovic Marin/REUTERS

V Pekingu sta se s kitajskim državnim vrhom sestala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in francoski predsednik Emmanuel Macron. Pozdravila sta pripravljenost kitajskega predsednika Ši Džinpinga na pogovore z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim. "Računamo tudi na to, da Kitajska Rusiji ne bo neposredno ali posredno dobavila nobene vojaške opreme," je med drugim dejala von der Leyen.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in francoski predsednik Emmanuel Macron sta se v Pekingu sestala s kitajskim voditeljem Ši Džipingom. Pozdravila sta pripravljenost kitajskega predsednika Ši Džinpinga na pogovore z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim in hkrati Peking posvarila pred morebitno dobavo orožja Rusiji.

“Zanimivo je bilo slišati, da je predsednik Ši ponovno izrazil pripravljenost za pogovor z Zelenskim, ko bodo pogoji in čas pravi. Menim, da je to pozitiven element,” je dejala von der Leyen. Ob tem je ponovila, da pričakuje, da bo Kitajska odigrala konstruktivno vlogo pri doseganju pravičnega miru, ki bo spoštoval suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine.

“Računamo tudi na to, da Kitajska Rusiji ne bo neposredno ali posredno dobavila nobene vojaške opreme, saj vsi vemo, da bi bilo oboroževanje agresorja v nasprotju z mednarodnim pravom in bi znatno škodovalo našim odnosom,” je opozorila.

Še pred obiskom Pekinga pa je von der Leyen dejala, da je Kitajska kot stalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov odgovorna za zaščito načel in vrednot, ki predstavljajo jedro ustanovne listine ZN.

Lahko mir prinesejo Šijeve vezi z Moskvo?

Njenemu opozorilu se je pridružil Macron, ki je prav tako pohvalil pripravljenost Kitajske pri iskanju poti do miru v Ukrajini. Ob tem je Šiju sporočil, da računa na njegove vezi z Moskvo. “Vem, da se lahko zanesem na vas, da boste Rusijo spravili k pameti in vse strani spravili za pogajalsko mizo,” je dejal.

Macron in Ši sta Rusijo in Ukrajino pozvala k čimprejšnjim mirovnim pogajanjem in se ponovno izrekla proti uporabi jedrskega orožja v Ukrajini. Francoski predsednik pa je tudi poudaril, da je treba “čim prej nadaljevati pogovore za vzpostavitev trajnega miru”.

Kitajski predsednik je v luči ruske invazije na Ukrajino obsodil vsak napad na civiliste. Opozoril je, da svet trenutno doživlja zgodovinske spremembe, a da so kljub temu odnosi med Pekingom in Parizom tesni in stabilni.

V odzivu na obisk Macrona in von der Leyen so ruske oblasti priznale, da ima Kitajska ogromen potencial pri prizadevanjih za mir v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Toda razmere v Ukrajini so zapletene, zaenkrat pa tudi ni možnosti za politično rešitev,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Kitajska, ki je tesna diplomatska in gospodarska partnerica Rusije, še vedno ni obsodila ruske invazije v Ukrajini. Omejila se je predvsem na pozive k miroljubnemu reševanju sporov in nudenje humanitarne pomoči.

Peking je februarja tudi predstavil mirovni načrt za rešitev konflikta. V njem je v 12 točkah med drugim pozval k čimprejšnjim neposrednim mirovnim pogovorom in posvaril pred uporabo jedrskega orožja. Načrt je sprožil kritičen odziv zahodnih držav na čelu z ZDA, češ da so predlogi v njem predvsem v korist Rusije.

Emmanuel Macron, Ši Džinping in Ursula von de Leyen
Ludovic Marin/REUTERS

Macron in von der Leyen tudi s kitajskim premierjem

Še pred tristranskim srečanjem med Macronom, von der Leyen in Ši Džinpingom, sta francoski predsednik in predsednica Evropske komisije o odnosih med državama spregovorila tudi s kitajskim premierjem Li Čjangom.

Macron je poudaril pomen nadaljevanja dialoga med Kitajsko in Francijo. “Sposobnost deliti skupno analizo in graditi skupno pot je bistvenega pomena,” je dodal.

Von der Leyen pa je kitajskemu premierju priznala, da je Kitajska za Evropo zelo pomembna partnerica. “Unija in Kitajska sta odvisni druga od druge, vendar so odnosi med njima v zadnjih letih postali bolj zapleteni. Zato je pomembno, da skupaj razpravljamo o vseh vidikih naših odnosov, ki bi EU in Kitajski pomagali krmariti skozi težavno in nepredvidljivo geopolitično okolje,” je še dodala.

Macron: Ne smemo se odcepiti, ločiti od Kitajske

Še pred obiskom Pekinga je von der Leyen dejala, da bodo od kitajske drže do vojne v Ukrajini močno odvisni tudi nadaljnji odnosi med EU in Kitajsko. “Osredotočiti se je treba na zmanjšanje tveganj, ne pa se oddaljiti,” je pred tednom dni ocenila predsednica Evropske komisije.

Podobno je v sredo v luči ohranitve in uravnoteženja trgovinskih vezi med Pekingom in Evropo ter zaščite francoskih interesov v azijsko-pacifiški regiji povedal tudi francoski predsednik. “Ne smemo se odcepiti, ločiti od Kitajske,” je dejal in napovedal, da se bo Francija “proaktivno zavezala nadaljevanju trgovinskih odnosov s Kitajsko”.

V zadnjih šestih mesecih je Kitajsko obiskalo več evropskih voditeljev, med drugim predsednik Evropskega sveta Charles Michel, nemški kancler Olaf Scholz in španski premier Pedro Sanchez. Prihodnji teden pa se bo na Kitajsko odpravil še visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Emmanuel Macron, Džao Leji
Thibault Camus/Pool/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.