Madžari na referendum o zakonu, ki omejuje dostop do informacij o LGBTIQ

Svet 30. Nov 202119:43 > 01. Dec 2021 07:18 0 komentarjev
madžarska, sporni zakon
Marton Monus/REUTERS

Madžarski parlament je danes podprl razpis referenduma o zakonu, ki prepoveduje dostop mladoletnikov do knjig in informativnega gradiva o homoseksualnosti, transseksualnosti ali spremembi spola.

Za razpis referenduma o omejevanju dostopa do informacij o LGBTIQ je glasovalo 125 poslancev v 199-članskem parlamentu, med njimi poslanci vladajoče stranke Fidesz in nekateri neodvisni člani parlamenta. Opozicija je glasovanje bojkotirala.

Vodja poslanske skupine Fidesza Mate Kocsis je bil zaradi tega kritičen do opozicije. Po glasovanju je dejal, da je namen referenduma in zakona dati staršem izključno pravico do vzgoje otrok. Dejal je še, da bi lahko referendum potekal skupaj s parlamentarnimi volitvami spomladi prihodnje leto.

Eno od referendumskih vprašanj se bo glasilo, ali podpirajo pouk o spolni usmerjenosti v javnih izobraževalnih ustanovah brez odobritve staršev. Drugo vprašanje se glasi, ali podpirajo seznanjanje mladoletnih s terapijami za spremembo spola. Tretje vprašanje se nanaša na omejevanje medijskih vsebin, ki vplivajo na spolni razvoj otrok, četrto pa na podporo medijskim vsebinam, ki otrokom predstavljajo spremembo spola. Sprva je bilo načrtovanih pet vprašanj, a je pristojno sodišče eno prepovedalo.

Neodvisni poslanec Janos Bencsik je bil kritičen do referendumskih vprašanj, saj ima večina ljudi tako in tako odklonilno stališče do tega. Zato ni nobene potrebe po tako dragem referendumu, je dejal. Po njegovih besedah bi bilo bolje, da bi 5,5 milijarde forintov (okoli 15 milijonov evrov), kolikor jih bo referendum stal, porabili za izobraževanje.

Zakon, ki v izobraževalnem procesu prepoveduje širjenje vsebin o skupnosti LGBTIQ, je začel veljati julija letos. Še posebej v EU je sprožil burne odzive. Evropska komisija je sprožila tudi pravni postopek proti Madžarski zaradi kršenja temeljnih pravic oseb LGBTIQ.