Madžarski premier napovedal veto sankcijam zoper ruski jedrski sektor

Svet 27. Jan 202312:13 7 komentarjev
Viktor Orban
Foto: PROFIMEDIA

Madžarska ne bo podprla sankcij Evropske unije proti ruskemu jedrskemu sektorju, je v pogovoru za madžarski radio Kossuth napovedal madžarski premier Viktor Orban. Budimpešta in Moskva namreč sodelujeta na področju pridobivanja jedrske energije.

Madžarski premier Viktor Orban je sporočil, da v Budimpešti ne bodo privolili v sankcije zoper Rusijo, ki bi vključevale jedrsko energijo. K sankcijam, ki bi zajele tudi rusko državno podjetje za jedrsko energijo Rosatom, je namreč pred kratkim pozvala Ukrajina, tovrstne sankcije pa so podprle tudi Litva, Latvija, Estonija in Poljska.

Sankcije zoper Rosatom so za Madžarsko nesprejemljive predvsem zato, ker država z Rosatomom sodeluje. Madžarska jedrska elektrarna Paks, ki proizvede približno polovico električne energije v državi, ima vgrajene štiri manjše ruske reaktorje VVER 440 ter jedrsko gorivo pridobiva iz Rusije. Dogovor med Budimpešto in Moskvo iz leta 2014 pa predvideva nadaljnjo širitev Paksa s še dvema ruskima reaktorjema VVER, kar bo bistveno povečalo zmogljivost elektrarne.

Celotna naložba naj bi stala približno 12 milijard evrov, od tega naj bi 80 odstotkov pokrilo rusko posojilo, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

“Ne bomo dovolili uresničitve načrta, ki vključuje sankcije na področju jedrske energije,” je za madžarski radio Kossuth dejal Orban. Med drugim je po poročanju agencije PAP povedal tudi, da je za njegov “uspeh za pogajalsko mizo zelo pomembno, da je jasno, da s sankcijami nima težav predsednik madžarske vlade, ampak celoten narod, ki je proti njim enoten”.

Viktor Orba
PROFIMEDIA

Madžarska po njegovih besedah prav tako ne bo podprla nobenih sankcij, ki bi povečale inflacijo, je dodal. Decembra je inflacija na Madžarskem znašala 24,5 odstotka, kar je največ v celotni Evropski uniji. Vendar naj bi se po Orbanovih besedah februarja ali marca začela zmanjševati in bi se do konca leta lahko vrnila na enomestno številko.

Madžarska je bila, spomnimo, v zadnjih mesecih pogosto zadržana do evropskih sankcij zoper Rusijo – denimo do embarga na uvoz nafte in sankcij zoper ruskega patriarha Kirila. Še več, sankcije je tudi pogosto kritizirala, češ da jim ni uspelo znatno oslabiti Rusije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje