Mafijski svet lova na tartufe: pomori psov, rezanje gum in razstreljevanje vozil

Svet 26. Nov 202312:35 2 komentarja
Lovci na tartufe
Foto: PROFIMEDIA

"Pes, ki se krči in bruha na parkirišču v zakotni ulici sredi Molizeja. To je cena belega tartufa, ki vam ga na krožniku v Tokiu, New Yorku ali Londonu pompozno postreže natakar," o temnem in mračnem svetu lova na tartufe pravi eden izmed italijanskih lovcev na tartufe. Pred kratkim se je v Italiji namreč zgodil pomor 30 psov lovcev, ki ostaja neraziskan.

Pokol je bil tih, morilci neznani, posledice pa uničujoče. Žrtve: več kot 30 psov, izurjenih za iskanje dragocenih tartufov, ki rastejo pod zemljo ob vlažnih in plesnivih koreninah dreves na podeželju pokrajine Abruci in Molize v osrednji Italiji.

Po podatkih enote za zaščito živali lokalne policije so jih zastrupili prejšnji konec tedna. Psi so jedli mesne kroglice, v katerih sta bila domnevno prisotna metaldehid in strihnin. Kroglice so bile skrite tako, da so jih psi našli, ne da bi jih videli njihovi lastniki.

To pa ni prvič, da so psi žrtve v mračnem svetu lova na dragocene tartufe. Podatki skupin za zaščito pravic živali kažejo, da je v Italiji zato vsako leto v povprečju ubitih 10 psov. Po podatkih lokalnih lovskih združenj pa bi lahko bila številka še višja, saj o številnih smrtnih primerih ne poročajo.

Lovci pa se bojijo, da je nekdo s tem, ko je ubil 30 psov naenkrat, želel poslati sporočilo.

Naraščajoče cene

Te smrti mečejo senco na večmilijonsko mrežo lovcev in trgovcev, ki italijanske bele tartufe dobavljajo nekaterim najbolj priznanim restavracijam na svetu. Prav tako sprožajo številna vprašanja o sektorju, ki je po besedah lovskih organizacij eden od najmanj reguliranih tradicionalnih italijanskih proizvodov.

Vse to se dogaja v času, ko se zaradi spremenjenih vremenskih razmer, ki so posledica podnebne krize, zaloge tartufov zmanjšujejo, cene pa posledično višajo. Beli tartufi za uspevanje potrebujejo vlažne, plesnive gozdove in polja, rekordna vročina in dušeče suše pa so to sezono Italijo prizadele bolj kot kdaj koli prej.

Svetovno povpraševanje gurmanov po tartufih je v zadnjih letih skokovito naraslo, kar je še en razlog, da so se cene dvignile v nebo.

V sezoni tartufov, ki običajno traja od septembra do novembra, lahko lovec z izurjenim psom vohunom zasluži več tisoč dolarjev na dan.

Leta 2022 je polkilogramski tartuf na dražbi v Albi v Italiji dosegel ceno 200.000 dolarjev (183.217 evrov). S trenutno tržno vrednostjo 2.200 dolarjev (okoli 2.000 evrov) na kilogram je beli tartuf daleč najdražje živilo na svetu.

Lovec na tartufe
Foto: PROFIMEDIA

Ko se spremenijo v delikateso, se v mestih, kot sta San Francisco in London, pogosto prodajajo za več kot 400 dolarjev (okoli 366 evrov) za degustacijski meni.

“Pes, ki se krči in bruha na parkirišču v zakotni ulici sredi Molizeja. To je cena belega tartufa, ki vam ga na krožniku v Tokiu, New Yorku ali Londonu pompozno postreže natakar,” je za CNN povedal Simon Martin, profesor sodobne italijanske zgodovine in licencirani lovec na tartufe.

Lovci, imenovani “tartufai”, tartufe prodajo posrednikom, ki jih nato prodajo restavracijam, izvoznikom ali zasebnim kuharjem. Lovci na tartufe morajo opraviti test, da dobijo potrdilo, ki jim omogoča lov na vseh javnih površinah. Upoštevati morajo pravila, med drugim morajo imeti nagobčnik za svoje pse.

Vedno večja skrivnost

Skrivnost, kdo stoji za zastrupitvami, je pravi kamen spotike v tej sagi, saj se različni akterji v dobavni verigi tartufov medsebojno obtožujejo.

Eden od lovcev je za CNN povedal, da v času zastrupitev ni bil aktiven noben lokalni lovec, čeprav je bila sezona belih tartufov na vrhuncu. Vsi lokalni lovci, ki so govorili z medijem, so zanikali, da bi za zastrupitve vedeli.

Policija je potrdila, da so bile vse žrtve psi iz drugih delov države, ki so prišli na to območje, ker so tam pred kratkim našli velike bele tartufe.

Veliki beli tartufi
Foto: PROFIMEDIA

Zaradi pomora 30 psov je bila uvedena preiskava. A tudi za poboje, ki so se zgodili pred tem, še ni bila aretirana ali obsojena nobena oseba.

Lokalna skupina za pravice živali meni, da je razlog za to delno v tem, da lastniki psov le redko vložijo obtožnico, ko so njihovi psi ubiti. Nekateri svojih psov morda niso ustrezno registrirali, licencirali ali označili z mikročipom v skladu z lovskimi predpisi, v drugih primerih pa psi niso nosili nagobčnikov, ki bi jih morali, pravi policija.

Drugi molčijo zaradi strahu pred povračilnimi ukrepi, pravi Riccardo Germani, pridelovalec tartufov tretje generacije in predsednik združenja italijanskih lovcev na tartufe. Germani dodaja, da rezanje pnevmatik in celo razstreljevanje avtov v svetu lova na tartufe ni nič neobičajnega.

Kodeks molčečnosti

Lokalno tožilstvo je za CNN povedalo, da se doslej ni oglasil nobeden od lastnikov 30 psov, ki so bili ubiti prejšnji konec tedna, zaradi česar je italijansko združenje za zaščito živali in okolja (AIDAA) pozvalo tožilce, naj ukrepajo.

Združenje želi, da se območje, kjer je prišlo do zastrupitve, za eno leto zapre za lovljenje tartufov, če je v podrasti še vedno skrit strup. Prav tako so lovce pozvali, naj prelomijo kodeks molčečnosti.

Beli tartufi
Profimedia

“To ne zadeva le lovcev na tartufe. Trideset psov, ki so umrli v nekaj dneh, je pokol in ocenjujemo, da je primerno, da spregovorijo lovci na tartufe, saj menimo, da imajo nekateri med njimi več kot en sum o imenu avtorja ali avtorjev pokola. Zato naj prekinejo molk in se obrnejo na tožilstvo,” so še zapisali v pismu, naslovljenem na lokalna lovska združenja.

“Ne govorimo o vojni med lovci na tartufe, to je pravi pokol,” je v izjavi po poboju prejšnji konec tedna dejal Fabio Cerretano, nacionalni predsednik Nacionalne zveze italijanskih združenj za tartufe. “To je norec, zločinec je izvedel to sramotno potezo in ubil na desetine lovcev na tartufe [psov], da bi ostal sam pri iskanju tartufov na tem območju.”

Lažni italijanski tartufi

Germani, predsednik italijanskega nacionalnega združenja lovcev na tartufe, je za CNN povedal, da so mrtvi psi le vrh ledene gore, ki kaže, kaj vse je narobe v sektorju lova na tartufe.

Po njegovih besedah ni preglednosti glede tega, od kod prihajajo tartufi. Lovci prodajajo tartufe iz Irana, Afganistana in Hrvaške, a jih označujejo za italijanske.

Tartufi
Foto: PROFIMEDIA

“V svetu lova na tartufe je le malo nadzora,” je povedal za CNN. “Potrebujemo nadzor, in ker država tega ne zagotavlja, ga moramo opraviti sami.”

Germani je pozval k namestitvi kamer za nadzor območij, kjer prihaja do zastrupitev, ob tem pa dodaja, da je treba uvesti dodatne ukrepe.

“Nujno je, da vlada posreduje in zagotovi, da iskanje tartufov ostane trajnostna in etična praksa, ne posel za peščico kriminalcev. Ta kulturna in gastronomska dediščina si zasluži večjo zaščito in promocijo, da se ohrani njena celovitost in zagotovi njena prihodnost,” je še poudaril.

*Avtorica članka je , CNN.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje