Malta zapira meje za necepljene proti covidu-19

Koronavirus 09. Jul 202119:19 > 22:45 0 komentarjev
Malta
Darrin Zammit Lupi/REUTERS

Malta je sporočila, da bo zaradi porasta števila okužb z koronavirusom zaprla svoje meje za vse, ki niso cepljeni proti covidu-19. Tudi Slovaška je zaostrila pogoje za vstop v državo. Vsi, ki niso cepljeni proti covidu-19 ali so bolezen preboleli, morajo v 14-dnevno karanteno.

Malta je danes sporočila, da bo zaradi porasta števila okužb z koronavirusom zaprla svoje meje za vse, ki niso cepljeni z obema odmerkom cepiva proti covidu-19 oziroma z enim odmerkom v primeru cepiva Janssen. S tem bo postala prva država v Evropski uniji, ki bo dovolila vstop v državo le cepljenim. Ukrep bo stopil v veljavo v sredo.

Zaprli bodo jezikovne šole

Malteški minister za zdravje Chris Fearne je danes sporočil, da bodo dovolili vstop v državo le še tistim, ki bodo predložili dokazilo o zadostni precepljenosti. Pri tem bodo upoštevali britansko, evropsko in malteško potrdilo, je pojasnil. Prebivalci Malte, ki ne bodo predložili ustreznega dokazila, bodo morali v karanteno. Otroci v spremstvu svojih staršev bodo za vstop v državo potrebovali negativen PCR test na koronavirus, je še pojasnil minister.

“S tem smo postali prva evropska država, ki se poslužuje tovrstnih ukrepov, vendar moramo zaščiti družbo,” je še poudaril Fearne. Do sedaj so morali dokazilo o cepljenju predložiti le potniki iz Velike Britanije, za potnike iz Evropske unije in nekaterih drugih držav pa je bil dovolj tudi negativni test. Vlada se je odločila za zaostritev, potem ko so so v enem dnevu potrdili 96 novih koronavirusnih okužb.

Še konec junija so imeli namreč le 28 aktivnih primerov. Večino novih okužb pa so povezali s potovanji v tujino, predvsem z mladimi, ki so na Malti obiskovali jezikovne šole. Vlada bo zato v sredo zaprla tudi vse jezikovne šole. V državi je sicer cepljenih 79 odstotkov odraslih. Večino novih primerov pa so potrdili pri necepljenih.

Zaostritev sprožila buren odziv

Tudi Slovaška je danes zaostrila pogoje za vstop v državo. Vsi, ki niso cepljeni proti covidu-19 ali so bolezen preboleli, morajo v 14-dnevno karanteno, ki jo lahko s testiranjem na koronavirus prekinejo šele peti dan. Pravilo velja tudi, ko je oseba odšla v tujino le po nakupih in se vrnila na Slovaško v nekaj urah.

Slovaška je v sredini junija sprostila večino ukrepov za omejitev širjenja okužb, a so si hitro premislili zaradi grožnje, ki jo predstavlja različica delta. Nova zaostritev je sprožila buren odziv pri dnevnih čezmejnih migrantih. Na avtocestnem mejnem prehodu med Slovaško in Madžarsko južno od Bratislave so Slovaki, ki živijo na Madžarskem, postavili blokado. Policija pa se je začasno predala in ni omejevala prehoda.

Da bi sprostili prometni zamašek, so policisti odprli cestni pas in začasno dovolili vsem avtomobilom prehod, ne da bi preverili, ali izpolnjujejo pogoje za prehajanje meje. Zaradi blokad in protestov je vlada že delno popustila vnaprej in omogočila delovanje manjših mejnih prehodov, dnevnim čezmejnim migrantom pa je do 9. avgusta dovoljeno prečkanje meje brez karantene tudi po prvem odmerku cepiva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!