Maroko po potresu zavlačuje sprejetje pomoči iz ene od evropskih držav. Zakaj?

Svet 11. Sep 202319:13 4 komentarji
Potres v Maroku
Nacho Doce/REUTERS

Po najhujšem potresu v zadnjih 60 letih, ki je prizadel Maroko, je ta država sprejela pomoč Španije, Velike Britanije, Katarja, Združenih arabskih emiratov, zavlačuje pa z odgovorom na vprašanje, ali bodo sprejeli tudi milijonsko pomoč, ki jo je ponudila Francija, čeprav so oblasti v Parizu izrazile pripravljenost pomagati. Zakaj?

Po silovitem petkovem potresu v Maroku, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo skoraj 2.700 ljudi, se Maroko ne odzove na ponujeno pomoč Francije. Na drugi strani so ponujeno pomoč nekaterih drugih držav sprejeli. Francoska zunanja ministrica Catherine Colonna je že morala pojasnjevati, da je odločitev o (ne)sprejetju ponujene pomoči suverena odločitev države.

Francija je Maroku pripravljena pomagati s petimi milijoni evrov za delo nevladnih organizacij na terenu.

Načeloma je imela, kot piše Politico, Francija v zadnjih desetletjih z Marokom dobre odnose. Mestoma tudi boljše kot z nekaterimi nekdanjimi kolonijami, kot je denimo Alžirija. Napetosti pa so narasle v letu 2021, ko je Francija omejila število vizumov za državljane Maroka.

Francoska vlada je trdila, da Maroko, Alžirija in Tunizija ne naredijo dovolj za zmanjševanje števila nelegalnih migrantov v Evropo, nekateri predstavniki Francije so te države tudi javno obtožili, da zavračajo sprejetje migrantov, katerim Francija zavrne zahteve za vizume.

Poleg tega napetosti med Francijo in Marokom povzroča tudi spor zaradi Zahodne Sahare. Maroko želi, da Francija prizna suverenost Maroka na tem območju, česar pa Pariz ni pripravljen storiti.  Da so odnosi hladni, kaže tudi to, da so obisk francoskega predsednika Emmanuela Macrona v Maroku v zadnjem obdobju prestavili že večkrat.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje