Med govorom politik uporabil nacistični slogan, sodišče mu je izreklo globo

Svet 14. Maj 202421:45 0 komentarjev
Björn Höcke
Foto: PROFIMEDIA

Deželno sodišče v mestu Halle je vodjo skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) v Turingiji Björna Höckeja obsodilo na globo v višini 13.000 evrov zaradi uporabe prepovedanega nacističnega slogana. Höcke je vse očitke zavračal. Odločitev sodišča še ni pravnomočna.

Björn Höcke je v govoru maja 2021 v kraju Mersenburg v deželi Saška-Anhalt na koncu dejal: “Vse za našo domovino, vse za Saško-Anhalt, vse za Nemčijo”.

Pri zadnjem delu vzklika gre za prepovedan slogan, ki ga je nekoč uporabljala paravojaška skupina SA, ki je igrala ključno vlogo pri vzponu nacističnega diktatorja Adolfa Hitlerja na oblast. Podobno so dandanes v Nemčiji prepovedan nacistični pozdrav in drugi simboli iz časa nacizma.

Nekdanji učitelj zgodovine je na sodišču trdil, da se ni zavedal, da so slogan uporabljali nacisti in vztrajal, da ni kriv. Prepričan je bil namreč, da gre za vsakodnevni rek.

Sodnik je danes dejal, da je sodišče prepričano, da je Höcke vedel, da je slogan prepovedan in ga kljub temu uporabil.

Podobno je trdilo tožilstvo. Zahtevalo je pol leta pogojne kazni, z dvema letoma preizkusne dobe ter 10.000 evrov plačila dobrodelni organizaciji.

Höcke, vodja turinške AfD, želi jeseni zbrati dovolj podpore na deželnih volitvah, da bi postal prvi ministrski predsednik iz vrst te skrajno desne stranke. Odločitev sodišča trenutno nima neposrednega vpliva na njegovo kandidaturo, je pa Höcke sedaj uradno v kazenski evidenci. Predvidoma decembra pa se bo moral zaradi istega slogana zagovarjati še enkrat, saj naj bi ga uporabil tudi na govoru v mestu Gera, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!