Med ljubitelji eksotičnih potovanj vedno bolj priljubljena nenavadna destinacija

Navdih 13. Feb 202412:23 0 komentarjev
Pingvin
Foto: PROFIMEDIA

Med ljubitelji oddaljenih, eksotičnih krajev je vedno bolj priljubljena dežela ledu, pingvinov in neskončnih snežnih pokrajin, kamor človeška noga ne stopi pogosto. Govorimo o skrivnostni sedmi celini: Antarktiki. Kot poroča BBC, bo letos število turistov tam prvič preseglo mejo sto tisoč, kar je 40 odstotkov več od prejšnjega rekorda. Na tem mestu se začenja resno porajati vprašanje: koliko turizma lahko Antarktika vzdrži?

V Mednarodnem združenju antarktičnih turističnih ponudnikov (IAATO) imajo za potovanja na voljo 95 plovil, tudi 21 jaht za najbogatejše avanturiste. Antarktika turiste privablja s svojim čarom, oddaljenostjo in neokrnjeno naravo oziroma, kot je za BBC povedal eden od ponudnikov IAATO: “Antarktika je tako oddaljena in nedotaknjena, da lahko slišimo padanje snežink na morsko gladino.”

S tem ko se povečuje število ponudnikov potovanj, pa se povečuje tudi ponudba dodatnih aktivnosti. Zdaj lahko turisti namreč iz napihljivih čolnov od blizu vidijo ledene gore, orke in ostale antarktične zanimivosti.

čoln pod ledeno goro
Zodiak čoln pod ledeno goro (Foto: PROFIMEDIA)

Kot je za BBC povedala direktorica marketinga pri Aurora Expeditions Hayley Peacock-Gover, so prihodnost antarktičnega turizma odprave z manjšimi ladjami in s tem tudi manj potniki, ki jih bodo vodili znanstveniki.

Večina podjetij, ki tja vodi turiste, se po poročanju BBC trudi, da Antarktika po njihovem odhodu ostane takšna, kot je bila prej. Imajo nove križarke, ki v okolje sproščajo manj emisij ogljikovega dioksida, ter ob prihodu na ladjo turistom vakuumsko očistijo vse, kar so prinesli s sabo.

stopinje pingvinov
Stopinje, ki na Antarktiki lahko ostanejo (Foto: PROFIMEDIA)

Kljub vsemu pa je ogljični odtis vsakega turista, ki se poda na sedmi kontinent, okoli 3.76 ton. To je toliko, kot povprečen človek po navadi proizvede v enem letu. Kot poroča BBC, naj bi po izračunih ene izmed študij vsak turist med letoma 2016 in 2020 pomembno prispeval k topljenju 83 ton snega, večinoma zaradi emisij, ki jih proizvedejo križarke.

pingvin
Prikupna prebivalca Antarktike (Foto: PROFIMEDIA)

Zato znanstveniki ob porastu turizma priporočajo, naj vsak, ki razmišlja o potovanju v to oddaljeno in zelo vabljivo destinacijo, resno razmisli o svojih razlogih za potovanje in se vpraša, kako bo njegova odločitev vplivala na nedotaknjenost in misterioznost te oddaljene ledene celine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!