Smrtonosni sev ptičje gripe na Antarktiki. Ogroženi so tudi pingvini

Svet 29. Jan 202422:28 0 komentarjev
Kraljevi pingvin
Kraljevi pingvini (Foto: PROFIMEDIA)

Na Antarktiki naj bi zaradi ptičje gripe poginil vsaj en kraljevi pingvin, poroča britanski The Guardian. Če bodo to potrdile še analize, bo to prvi pingvin te vrste, ki je v naravi poginil zaradi zelo nalezljivega virusa H5N1.

Raziskovalci so že prej izrazili zaskrbljenost, če bi “ena največjih ekoloških katastrof” sodobnega časa, kot so označili ptičjo gripo, dosegla oddaljeno populacijo antarktičnih pingvinov. Ptice se trenutno namreč zadržujejo v skupinah, saj je čas paritvenega obdobja. Če se bo bolezen še naprej širila po območju, bi torej lahko prizadela oziroma uničila celotne kolonije.

Kraljevi pingvini so drugi največji pingvini na svetu, ki v višino merijo slab meter in v naravi živijo več kot dvajset let. Po najnovejših informacijah Znanstvenega odbora za antarktične raziskave (Scar) naj bi primer ptičje gripe zabeležili na otoku Južna Georgija. Prav tam naj bi poginil tudi gentoo pingvin.

O še enem primeru poginulega pingvina zaradi virusa H5N1 poročajo tudi s Falklandskih otokov. Tam naj bi se okužilo oziroma poginilo najmanj dvajset mladičev.

Odkar se je virus H5N1 pojavil na Antarktiki, slonji tjulnji množično umirajo, narašča pa tudi število smrti med kožuharji in več vrst galebov.

V preteklosti se je izbruh te bolezni pojavil v Južni Afriki, Čilu in Argentini. Odkar so ga zabeležili v Južni Ameriki, je zaradi nje poginilo več kot 500.000 morskih ptic, med najbolj prizadetimi pa so bili pingvini, pelikani in škorci, še poroča Guardian.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!