Zrnati in fino mleti česen: kako se razlikujeta in kako ju najbolje uporabiti

Magazin 13. Feb 202405:06 0 komentarjev
česen, česen v prahu
Foto: PROFIMEDIA

Mleti česen je odličen nadomestek za svežega, posebej če se nam ne ljubi ukvarjati z lupljenjem ali ne želimo imeti zadaha po česnu.

Ena najbolj priljubljenih začimb, ki ima tudi številne zdravilne lastnosti, je zagotovo česen, ki ga lahko najdemo skoraj v vsakem gospodinjstvu.

Medtem ko mnogi prisegajo izključno na svežega ali surovega, pa drugi raje posežejo po mletem. Mleti česen je namreč odličen nadomestek svežega in je dobra izbira za tiste, ki se jim ne ljubi ukvarjati z lupljenjem svežih strokov ali ne želijo, da jim prsti smrdijo česnu oziroma imajo zadah.

V trgovinah lahko najdemo dve vrsti mletega česna, grobo mletega (v zrncih) ali fino mletega (v prahu).

V čem se razlikujeta in kako oziroma kdaj ju je najbolje uporabljati?

Česen v zrncih

Granulirani česen, kot ga tudi imenujejo, izdelujejo iz strokov česna, ki jih najprej dehidrirajo, potem pa zmeljejo v grobe, majhne granule ali zrnca. Olupljeni česen dehidrirajo s sušenjem pri nizkih temperaturah, da ohranijo hranilne lastnosti in okus. Ker je po teksturi podoben zdrobu, potrebuje nekaj časa, da se navlaži, zato je idealen za marinade, omake, juhe in enolončnice. Groba tekstura je dobra izbira za suhe začimbne mešanice.

Česen v prahu

Česen v prahu pridobivajo iz strokov česna, narezanih in posušenih v dehidratorju ali pečici.

Ko se česen posuši, ga zmeljejo v prah. Česen v prahu nikoli nima dodane soli ali začimb. Njegova tekstura je primerljiva z moko ali koruznim škrobom. Zaradi tega je njegov okus močnejši, zato ga v receptih običajno potrebujemo manj. Poleg tega česna v prahu ni treba navlažiti, da bi poudarili okus. Je pa manj primeren za jedi, ki se kuhajo dlje časa, saj je bolj verjetno, da se bo močan okus česna izgubil, piše spletni portal Southern Living.

Če želite začiniti jed pred serviranjem, na primer meso, testenine ali zelenjavo, je boljša izbira česen v prahu.

Česen v prahu in v zrncih lahko uporabljate izmenično, a upoštevajte, da ima fino mleti česen močnejši okus, ki se s kuhanjem lahko izgubi.

¼ do ⅛ čajne žličke česna v prahu ali ⅛ čajne žličke granuliranega česna veljata za en srednje velik strok česna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!