Med poskusom državnega udara v Gvineji Bissau več mrtvih

Svet 02. Feb 202218:50 > 20:46 0 komentarjev
gvineja bissau
PROFIMEDIA

Predsednik zahodnoafriške države Gvineja Bissau Umaro Sissoco Embalo je v torek med poskusom državnega udara preživel poskus atentata. Po vzpostavitvi nadzora nad razmerami je pojasnil, da so napadalci skušali ubiti njega in celotno vlado, ko so bili v vladni palači. Vojska je kasneje sporočila, da je umrlo najmanj šest vojakov.

Umaro Sissoco Embalo, nekdanji general, ki je od leta 2020 predsednik te države na zahodu Afrike, je v torek zvečer na novinarski konferenci, ki jo je sklical, potem ko je bil v vladni palači v prestolnici Bissau s člani vlade ujet več ur, dejal, da jih je popoldne presenetil napad oboroženih moških. Po njegovih besedah so bili tarča silovitega obstreljevanja pet ur. Na obeh straneh so spopadi, ki so se začeli blizu vladnih poslopij, zahtevali “mnogo življenj”, je dejal. Ni pa znal povedati natančnega števila mrtvih, saj je bil ujet v stavbi, poroča britanski BBC na svoji spletni strani.

Predstavnik vojske je danes za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je med poskusom državnega udara umrlo šest vojakov, pri čemer pa ni navedel, ali je šlo za napadalce. Varnostni vir, ki ni želel biti imenovan, je za BBC povedal, da so napad izvedli oboroženci v civilnih oblekah in da je bil ubit policist. Tiskovni predstavnik vlade in minister za turizem v Gvineji Bissau Fernando Vaz je dejal, da je umrlo enajst ljudi, od tega štirje civilisti.

Sprva so poročali, da so napadalci zajeli člane vlade, kar je Embalo zanikal. Dejal je, da napadalcem ni uspelo vdreti na sejo vlade, in zagotovil, da so razmere pod nadzorom.

Umaro Sissoco Embalo
PROFIMEDIA

Napadalci povezani s tihotapljenjem mamil

Kdo je izvedel poskus državnega udara, ni povedal. Dejal je le, da so bili napadalci izolirana skupina, povezana s tihotapljenjem mamil v državi. “Ko sem bil izvoljen za predsednika republike, sem obljubil, da se bom boril proti dvema stvarema: korupciji in tihotapljenju mamil. To je tudi povezano s tem. Vedel sem, kakšna je cena, a boj se nadaljuje,” je poudaril.

Življenje v prestolnici se je sicer danes počasi vrnilo v normalo. Vojska je bila prisotna na območju vladne palače in preprečevala dostop do nje.

Poskus državnega udara so že v torek obsodili Afriška unija, Gospodarska skupnost zahodnoafriških držav (Ecowas), Združeni narodi in ZDA.

Množična korupcija in središče trgovine s kokainom

Gvineja Bissau z okoli dvema milijonoma prebivalcev leži med Senegalom in Gvinejo. Država že leta velja za politično nestabilno. Od osamosvojitve izpod oblasti Portugalske leta 1974 so imeli doslej v državi devet državnih udarov ali poskusov državnega udara, na spletni strani poroča Deutsche Welle.

Od leta 2014 skušajo v Gvineji Bissau vzpostaviti spoštovanje ustavnega reda, vendar pogosto prihaja do zastojev zaradi menjave vlad, poskusov državnih udarov in nasilja. Država trpi za množično korupcijo in velja za središče trgovine s kokainom med Južno Ameriko in Evropo.

Od začetka leta 2020 je njen predsednik nekdanji general, 49-letni Embalo. Njegov prevzem predsedniškega položaja je bil sicer sporen od začetka in so ga spremljali nenehni protesti.

Zahod Afrike zadnja leta pretresajo številni državni udari. Vojska je avgusta 2020 izvedla vojaški udar v Maliju in nato ponovno maja 2021, podobno je bilo septembra lani v Gvineji, januarja letos pa je vojska oblast prevzela tudi v Burkini Faso. Pojavila so se tudi že ugibanja, da bi lahko po tej poti kmalu sledil še Niger.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!