Med subvencioniranimi leti iz Severne Makedonije tudi Slovenija

Svet 13. Apr 202315:19 0 komentarjev
Letališče Aleksandra Velikega Makedonija
PROFIMEDIA

Vlada Severne Makedonije bo subvencionirala lete na ljubljansko letališče. Poleg Slovenije bo makedonska subvencija pokrivala še lete v Nemčijo, Luksemburg in Avstrijo.

Vlada Severne Makedonije bo z namenom krepitve letalskih povezav iz Skopja subvencionirala lete na pet destinacij v Nemčiji, Luksemburgu, Avstriji in Sloveniji, poroča spletni portal Seenews. Lete bosta izvajala madžarski Wizz Air in nemška Lufthansa.

Wizz Air bo od 1. novembra Skopje trikrat tedensko povezal z Luxembourgom, Stuttgartom, Salzburgom in Ljubljano. Lufthansa pa bo od 23. aprila desetkrat tedensko letela med Skopjem in Frankfurtom.

Severnomakedonska vlada bo prevoznikoma do leta 2025 plačala sedem evrov na potnika, navaja portal. Prometno ministrstvo bo letos za subvencije namenilo 1,1 milijona evrov, do konca leta 2025 naj bi znesek povečali na pet milijonov evrov.

Na mednarodnih letališčih v Skopju in Ohridu so lani našteli 2,27 milijona potnikov, kar je 70,4 odstotka več kot leta 2021, so pred časom sporočili iz družbe Aeroports de Paris (ADP). Ta je 46-odstotna lastnica turške družbe TAV Airports, ki upravlja letališča v Severni Makedoniji, še poroča Seenews.

Tudi slovensko infrastrukturno ministrstvo je marca naznanilo deset lokacij, kamor bodo leti iz Slovenije subvencionirani. Na prednostnem seznamu je deset destinacij: Dunaj, Bruselj, Kopenhagen, Atene, Helsinki, Madrid, Amsterdam, Praga, Berlin in Skopje. Če bo po tej prvi prijavi denar še na voljo, je na dopolnilnem seznamu še sedem prog: Rim, Stockholm, Oslo, Barcelona, Lizbona, Priština in Pariz. Tretji seznam vse destinacije na ozemlju skupnega evropskega prostora, poleg držav Evropske unije (EU) tako še Norveška, Islandija in balkanske države, med katerimi je tudi Albanija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!